Укус кліща. Як діяти і де здати аналізи?*

0
13
Укус кліща. Як діяти і де здати аналізи?*
Маленький червоний іксодовий кліщ (Ixodes ricinus) – ектопаразит, здатний при укусі «нагороджувати» свою жертву деякими небезпечними інфекціями. Найактуальніші хвороби, що загрожують життю людини та переносяться кліщами – кліщовий енцефаліт і бореліоз (хвороба Лайма). Як захиститися від укусу кліща і що робити, якщо укус все ж таки стався – читайте в нашому матеріалі.

Популяція іксодових кліщів поширилася на північ через глобальне потепління клімату. Так, в Норвегії і Швеції це павукоподібне з'явилося буквально протягом останнього десятиліття, а нещодавно іксодових кліщів привезли навіть з Антарктиди. Хоча поширення цього ектопаразиту не можна пов'язувати лише з мінливим кліматом. Наприклад, ще в 70-ті роки минулого століття в південних регіонах України не було іксодових кліщів, але вже до кінця 90-х вони «освоїли» територію нашої країни майже повністю.



Зараз Україна в цілому і Київська область зокрема визнані ендемічною територією по захворюваності на бореліоз, зустрічаються і випадки енцефаліту. Ці захворювання відрізняються дуже важким перебігом і можуть призводити до інвалідності, а іноді і до смерті. Як же захиститися від загрози в «сезон кліщів»?


 


Правила захисту



Перше та основне правило, яке потрібно взяти на озброєння – ретельно оглядати себе після походів «на природу» (парк, ліс, лісопосадка тощо). Улюблені місця кліщів на людському тілі розташовані там, де шкіра здавлюється резинками, а приплив крові збільшується.



Тому з особливою увагою слід оглядати лінію шкарпеток / гольфів, підколінні западини, лінії нижньої білизни (трусів, бюстгальтера), а ще – потиличну область, яка теж вважається «делікатесом» серед іксодових кліщів. Пам'ятайте, що для прикріплення до шкіри кліща потрібно від півгодини до 3 годин – цього часу повинно вистачити, щоб виявити членистоноге та знешкодити його, поки воно не встигло вкусити.



Решта правила захисту від укусів кліщів на лоні природи такі:


 



  1. Намагайтеся вибирати одяг, що добре закриває кінцівки, бажано – з досить тугими манжетами. Що стосується взуття, то можна віддати перевагу високим кросівкам або гумовим чоботам. Якщо ви гуляєте у високій траві, штани можна заправити в шкарпетки.

  2. Головний убір – хустка, кепка, бандана тощо. Довге волосся краще прибрати – іксодові кліщі взагалі небайдужі до волосся.

  3. У лісових квітах і рослинах можуть жити кліщі, тому намагайтеся не приносити їх додому.

  4. Ретельно оглядайте домашніх тварин, які супроводжують вас під час прогулянок на лоні природи. Іксодові кліщі для них загрози не становлять, але може атакувати інший підвид – Dermacentor reticulatus, великий мармуровий кліщ. Після укусу цього членистоногого тварина може захворіти на піроплазмоз – найнебезпечніше захворювання, що дуже часто призводить до смерті.


Для привалів і пікніків намагайтеся вибирати добре освітлені сонцем галявини без високої трави (в ідеалі – піщані). Кліщі люблять селитися у вологих затінених місцях, порослих травою та невисокими кущами.



Чи можна використовувати репеленти?



Можна та треба. Ці засоби служать для відлякування паразитів – комах (наприклад, комарів) і павукоподібних (кліщів). Репеленти проти комах відносяться до групи інсектицидів, а проти кліщів застосовуються акарициди.



Купуючи репелент, звертайте особливу увагу не тільки на інструкцію (використовувати засіб потрібно строго по ній!), але й на термін придатності. Якщо до його закінчення залишається лише близько року – не купуйте цей репелент, навіть якщо на нього обіцяна величезна знижка. Це не та стаття витрат, на якій варто економити – дуже висока ймовірність, що ефективність засобу не буде достатньою.



УВАГА! Протикліщові репеленти зазвичай заборонені до застосування для дітей.


 


Що робити, якщо кліщ все ж вкусив



Якщо вас укусив кліщ, головне – правильно витягти його зі шкіри та доставити на лабораторне дослідження не пізніше ніж через 24 години. Звичайно, в ідеалі видаляти кліща повинен фахівець в травмпункті, але іноді можливості звернутися до такого фахівця немає, а час іде. Тому доводиться діяти самостійно.



Отже, як видалити кліща – поетапне опис дій:



  1. Обережно витягніть кліща зі шкіри. Для цього можна використовувати петлю з нитки або спеціальний пристрій (такі пристрої продаються в аптеках і ветеринарних магазинах).

  2. Якщо ви витягаєте кліща за допомогою нитки, накиньте ниткову петлю на тільце членистоногого, ближче до голови (хоботка). Потім зробіть ще одну петлю і повільно «викручуйте» кліща зі шкіри у напрямку проти годинникової стрілки. При цьому дуже важливо не роздавити кліща і не відірвати йому голівку, щоб вона не залишилася в шкірі.

  3. Якщо ви витягаєте кліща спеціальним «девайсом», обхопіть їм тільце і дійте як у вищеописаному пункті – повертайте кліща проти годинникової стрілки, поки він повністю не вийде зі шкіри.

  4. Витягнутого кліща покладіть в окрему ємність (бажано стерильну), а шкіру в місці укусу обробіть антисептиком.

  5. Доставте кліща в відділення багатопрофільної лабораторії МедЛаб для дослідження на предмет бореліозу. Кліщ повинен бути доставлений не пізніше ніж через 24 години після укусу. Зберігання кліща не повинно перевищувати 1 доби, температура зберігання – від + 4о до + 8о С.


УВАГА! Ніколи не кладіть в одну ємність кліщів, які були зняті з декількох людей.



Також в лабораторії МедЛаб проводяться такі дослідження:



  • аналізи на антитіла IgG та IgM до вірусу кліщового енцефаліту (коди цих послуг у прайс-листі – 3401 та 3402).  Якщо у вас є щеплення проти кліщового енцефаліту, здайте кров на імуноглобуліни IgG – це дозволить визначити наявність імунітету та його потужність. Повторний аналіз на антитіла IgG здається через 10-14 днів. Перший аналіз на імуноглобуліни IgM рекомендується здати не раніше, ніж через тиждень після укусу.;

  • ПЛР-діагностика безпосередньо вірусу кліщового енцефаліту (код 3455). На це дослідження можна здати плазму крові, а також самого кліща;

  • ПЛР-діагностика бореліозу (код 3454) – в даному випадку на наявність борелій (збудників бореліозу) також може бути досліджена не тільки плазма вашої крові, але і сам кліщ.


Зрозуміло, що укус кліща легше попередити, ніж довго і важко лікуватися від його можливих наслідків. Тому намагайтеся максимально убезпечити себе, використовуючи поради з цієї статті. Не забувайте брати з собою на прогулянки в ліс або парк предмети, які можуть знадобитися: пристрій для вилучення кліща, антисептик, стерильний контейнер. Всі ці предмети також можна придбати в аптеках у вигляді спеціальних похідних наборів.



Бажаємо вам здоров'я!


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні