--> Волинян попереджають про штрафи за торгівлю конваліями, підсніжниками та черемшею | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинян попереджають про штрафи за торгівлю конваліями, підсніжниками та черемшею

0
0
Волинян попереджають про штрафи за торгівлю конваліями, підсніжниками та черемшею
Незабаром на Волині розпочнеться масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин.

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Волинській області, пише Волинь.юа.

Працівники Інспекції на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 08.02.2021 № 22, проводитимуть спільні рейди з правоохоронними органами щодо недопущення екопорушень.

До Червоної книги України занесені: конвалія звичайна, підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа (черемша).

Законодавством України передбачене покарання за незаконний продаж та знищення дикорослих рослин.

Так, частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.

Також, торгівля на ринках рослин занесених до Червоної книги України, у тому числі лікарських, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках, що затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України № 57/188/84/105 від 26.02.2002 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 за № 288/6576.

За даний вид правопорушення передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справу розглядає суд), за порушення порядку придбання, збуту, розповсюдження об’єктів рослинного світу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 510 грн до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, накладається штраф у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (частина 2 статті 88-1 КУпАП).

У разі затримання громадян при незаконному вилучені ними з природного середовища видів рослин занесених до Червоної книги України, адміністративна відповідальність наступає за статтею 90 КУпАП, і тяне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутих об’єктів рослинного світу (адміністративну справу розглядає суд).

Крім того, за даний вид правопорушення згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», громадянину окрім сплати штрафу, необхідно буде компенсувати шкоду за кожний екземпляр незаконно зібраної червонокнижної рослини (білоцвіт весняний – 49 грн, підсніжник білосніжний /звичайний/, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа /черемша/ – 62 грн).

Відповідно до частини 1 статті 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», шкода заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні