В Україні підвищать ціни на житло: на скільки та чому?

1
5
В Україні підвищать ціни на житло: на скільки та чому?
Не дивлячись на маленький попит серед українців на квартири влітку
в Україні, ціни продовжать рости. Після локдаунів вартість квартир по Україні може збільшитися на 5%.

Про це повідомляє OBOXREVATEL.

Що має вплив на український ринок нерухомості?

Вже близько двох років нерухомість все дорожчає.
Ціни коливаються у діапазоні від 8 до 15% на рік. Це залежить від сегмента та як вважають експерти, нерухомість дорожчатиме і влітку.

Причина подорожчання нерухомості

Найголовніша причина - це інфляція, точніше її зростання.
З початку року вона становила 8,5% і вже перевищила інфляційні прогнози, закладені в держбюджеті. Саме тому реакція ринку саме така.

Також важливо знати, що останнім часом із ринку вийшли деякі великі гравці, тому кількість пропозицій зменшилася.

Іван Кудояр, голова правління Спілки консультантів з нерухомості розповідає: "У нас торік були гучні скандали, пов'язані з "Аркадою", "Укрбудом".Забудовники, які залишилися на ринку, змушені були підвищити ціну, тому що дуже великий був відтік покупців із цих двох компаній".

Немалий вплив на ринок нерухомості приніс коронавірус та локдауни. Не дивлячись на те, що весною попит на житло величезний, через карантин попит зменшився, це і стимулювало зростання цін.

"Стабільність цін – це відгук ринку на карантин. Однак після завершення локдауну ціни, передусім на житло, можуть зрости", – прогнозує президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

Що стане з попитом?
За даними Піти, через карантин на вторинному ринку Києва, Львова, Одеси, Харкова та Дніпра попит впав у середньому на 10%. В інших обласних центрах – на 10-15%. Через це ми маємо справу з так званим відкладеним попитом.

"На вторинному ринку житла, незважаючи на наявну можливість для укладення угод, очевидним є зростання відкладеного попиту на термін від 2 до 4 тижнів. Водночас цінова ситуація залишається незмінною: зростання цін сконцентроване переважно на 1-, 2-кімнатних квартирах у вдалих локаціях і не перевищує 3%", – говорить він.

"У нас активно розвивається первинний ринок, – говорить Кудояр. – Багато хто купує на етапі фундаменту і продає, коли будинок вводиться в експлуатацію. У такому разі, крім того, що є природне подорожчання, наявне подорожчання квадратного метра на етапах будівництва. Системні покупці купують за одну ціну, а вже через рік продають на 20% дорожче. Це мотивує системних гравців купувати по 5-10 квартир".

Український ринок нерухомості почав викликати інтерес і в іноземців. За даними Кудояра, у нас активно купують квартири ізраїльтяни, німці, американці, чехи. Всі вони намагаються заробити. Через це попит системно зростає, і буде продовжувати рости.

Наскільки подорожчають квартири?
Найбільше подорожчання нерухомості очікують у період травня-червня. На вторинному ринку найбільше зростання цін (до 10%) можливе на однокімнатні квартири в будинках, побудованих після 2000 року, і вдало розташованих. На первинному ринку цінова динаміка буде схожою. Так, за прогнозами Піти, ціни зростуть у середньому до 6%.

"Кілька столичних забудовників уже анонсували травневе збільшення вартості квадратних метрів щонайменше на 5-10%. Звичайно, таку "стратегію" можна сприймати не тільки як коригування цін на тлі зростання курсу долара, але і як спробу викликати штучний ажіотаж, щоб уже зараз істотно збільшити кількість угод. Такі спекуляції, провокування до активізації покупців не суттєво позначаються на рівні продажів. Водночас інші компанії також змінюють цінники в конкурентних житлових комплексах", – підкреслив він.

Як стверджує Кудояр, загалом динаміка зростання цін залишиться такою самою, як і минулого року. У розрізі року квартири подорожчають приблизно на 12-15%.

Вартість квадратних метрів повільно зростає, тому навіть якщо влітку попит почне падати, на ціну квартир це не вплине. У той же час є ймовірність, що локальні локдауни внесуть свої корективи в ситуацію з попитом. Через посилення карантинних заходів у пік сезону житлом стали цікавитися менше. Ймовірно, частина покупців, які перечікували карантин, повернуться до цього питання після виходу їхньої території з "червоної" зони. Тому на літо, можливо, ми побачимо навіть якесь збільшення попиту порівняно з карантинним квітнем, що тільки підкріпить зростання цін.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Забудовники, які залишилися на ринку, змушені були підвищити ціну, тому що дуже великий був відтік покупців із цих двох компаній"-Це що ринок так працює , підвищити ціни щоб і решту покупців розігнати?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні