Секрети відомої дієтологині: що їсти перед іспитами

0
-2
Секрети відомої дієтологині: що їсти перед іспитами
Функціонування всього організму загалом і мозку зокрема, напряму залежить від нашого харчування. Що ж треба їсти перед іспитами, аби і настрій був на рівні, і увага сфокусованою і розум гострим?

Про нейродієту розповіла лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

Іспити — це мобілізація сил, фокусування уваги, вміння розподіляти час, досягнення цілей. Перші шкільні іспити — це підготовка до великих життєвих іспитів, яких буде чимало і різної сили. Тому до іспитів насамперед потрібно бути готовим. Але сьогодні про їжу.

На що звернути увагу в харчуванні?

Їжа має бути смачною, тоді і настрій піднімається, і легше вчиться і нові плани будуються. Корисною: містити білок з усіма 20-ма амінокислотами (яйця, нежирне м'ясо, рибу, кисломолочні продукти).

Амінокислоти необхідні для синтезу нейромедіаторів, які забезпечують хорошу роботу мозку.

Глутамінова кислота — нежирний неміцний бульйон, нежирне м'ясо.

Глутамінова кислота захищає нейрони від ушкодження аміаком, який може утворюватися в них при активній діяльності мозку. Тому овочеві супи на нежирному бульйоні — те, що потрібно на обід.

З глутамінової кислоти утворюється ГАМК (гама-аміномасляна кислота), при дефіциті якої розвивається стан напруги, страху, хвилювання, безсоння, паніка, тривога. Дефіцит ГАМК виникає при безсонні, надмірної кількості кави, постійного шумового фону.

Яйця нам'яко з рідким жовтком — важлива частина раціону

Для пам'яті, особливо на цифри та імена, необхідний ацетилхолін, ще один нейромедіатор. Він потребує холіну, якого достатньо в жовтках яєць, і трохи менше - в кисломолочних продуктах. Тому яйця нам'яко, глазуні, де залишається рідким жовток — важлива частина раціону.

Дофамін + серотонін

Дуже важливими для пам'яті, настрою, фокусування уваги є дофамін і серотонін. Для їхнього синтезу в їжі має бути достатньо вітамінів — С, РР, а також магнію, заліза та цинку. Тому ягоди, свіжа капуста, зелена цибуля, перець, цитрусові, а також нежирне варене/тушковане м'ясо — це хороші джерела всіх цих речовин.

Серотонін утворюється при дії яскравого сонячного світла та з їжі, багатої триптофаном (індичка, курка, кисломолочні), в присутності вуглеводів (апельсин, ягоди, апельсиновий сік, чай з медом).

Ще мають бути омега3 жири (риба, горіхи, насіння льону, риб'ячий жир).

Також важливими були, є і залишатимуться щоденні фізичні навантаження та обов'язковий 8-годинний сон. Вдалих іспитів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні