Фейсбук: «Україна - один із найбільших постачальників дезінформації в світі»

0
-8
Фейсбук: «Україна -  один із найбільших постачальників дезінформації в світі»
Соціальна мережа Фейсбук назвала 5 країн, які ініціюють більшість операцій з дезінформації. Ними стали: Росія, Іран, М’янма, США та Україна.

Про це повідомляє : The Washington Post та Voice of America з посиланням на звіт Фейсбуку за 4 роки, у якому розглядається так звана скоординована неавтентична поведінка.

У Фейсбуці заявили, що ще з 2017 року виявлялись кампанії з дезінформації у більше ніж 50 країн. За підсумками у звіті наявня 150 оперіцій з дезінформації. Протягом 4 років було виявлено 27 операцій з впливу, 15 з яких пов'язані з розташованим в Санкт-Петербурзі Агентством інтернет-досліджень (ІRА) або іншими організаціями, пов'язаними з Євгеном Пригожиним, російським олігархом, що тісно пов'язаний з президентом Росії Володимиром Путіним. Ще чотири російські мережі були пов'язані з кремлівськими спецслужбами, а ще дві - з сайтами російських ЗМІ.

Другим за рахунком став Іран з 23 недостовірними мережами. В останні роки жодна інша кампанія впливу в соціальних мережах, виявлена Facebook, не досягла масштабів російської діяльності 2016 року. У 2017 році Фейсбук виявив масштабну операцію з впливу, в ході якої російське Агентство інтернет-досліджень піддало 126 мільйонів користувачів платформи політичній дезінформації перед виборами.

Важливо, що з початку 2020 року у Фейсбуці виявили і видалили мережу російської військової розвідки, яка зосереджувалася на Україні і сусідніх країнах. Вона створила фейкових персонажів, які працювали на форумах для ведення блогів і в різних соціальних мережах. Деякі з них видавали себе за журналістів і намагалися зв'язатися з політиками, журналістами та іншими громадськими діячами в регіоні.

"Переломним моментом в недавній історії операцій з впливу" у Facebook називають період виборів в США в 2020 році.
Як повідомляється, все більше гравців узяли приклад з Росії і почали операції з дезінформації в своїх країнах.

Сюди належать мережі тіньових фірм зі зв'язків з громадськістю, які іноді дійсно працюють на обидві сторони всередині країни, а також політиків, маргінальних політичних груп і урядів.

WP наводить слова очільника відділу політики безпеки Facebook Натаніеля Глейхера: він каже, що спершу це (операції з дезінформації) був елітний вид спорту, але тепер в гру входить все більше і більше людей.

Більше того, повідомляється, що скоординовані зусилля з дезінформації стали більш витонченими і дорогими в останні роки.
Країнами, які найчастіше зазнавали іноземних операцій з дезінформації, були США, Україна, Великобританія, Лівія і Судан.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні