--> Через газову кризу в Україні виникне масштабна інфляція, багато продуктів стануть недоступними | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Через газову кризу в Україні виникне масштабна інфляція, багато продуктів стануть недоступними

3
Через газову кризу в Україні виникне масштабна інфляція, багато продуктів стануть недоступними
В Україні щодень наростаю тривожність у зв'язку з газовою кризою. Теперішня влада не може самотужки впоратися з цією ситуацією, що ставить під загрозу цьогорічний опалювальний сезон, та призведе до виникнення боргів та банкрутства. Політик Юлія Тимошенко неодноразово намагалася привернути увагу влади до цієї проблеми, проте до її попереджень не дослухалися, що ймовірно призведе до початку повномасштабної енергетичної кризи.

"Батьківщина" вважає, що сьогодні лишається невеличкий шанс, аби мінімізувати наслідки газової кризи, та врятувати країну. Для цього потрібно запровадити надзвичайний стан в енергетиці, та ухвалити національну програму дій.

Очільниця "Батьківщини" Юлія Тимошенко зазначає, що енергетична криза в нашій країні набирає обертів через некомпетентність теперішньої влади, та через корупцію у сфері торгівлі українським газом.

"В Україні собівартість нашого газу коштує одну гривню, а українцям його продають по 7, а бюджетним установам по 13. Через наявність безлічі посередників, виникла масштабна корупція перепродажі українського природного газу. Промисловцям пропонують купувати газ аж по 50 гривень за кубометр, що призведе до різкого підвищення цін на продукти харчування, та предмети першої необхідності. Буде масштабна інфляція", – зазначила пані Тимошенко.

Для вирішення такої гострої проблеми потрібно негайно запровадити надзвичайний стан в енергетиці для швидкого наведення ладу у галузі та країні в цілому.

Також потрібно негайно припинити експорт блакитного палива з України, терміново усунути всім посередників між видобувачами газу та споживачами.

Крім того, варто якнайшвидше ухвалити закон "Батьківщини" №4680, який дозволить спрямувати дешевий газ власного видобутку на потреби населення.

За словами президента Центру інноваційного консалтингу "КДА" Дмитра Корнійчука, газова криза була штучно створена Путіним у Європі для продавлювання запуску "Північного потоку-2" та підвищення цін на російський газ. І вона найближчим часом торкнеться України.

"Хоча у нас уже є криза опалювального сезону завдяки діям "зеленої" влади. А якщо до цього додати блокування роботи місії ОБСЄ на Донбасі, що може стати провісником майбутнього військового загострення.

Проте влада нічого не робить, аби хоч якось вирішити кризову ситуацію з опалювальним сезоном, а у регіонах немає грошей на запуск опалення. Не кажучи вже про повну відсутність підготовки до мінімізації транзитного потоку після запуску "ПП-2", що може призвести до перебоїв постачання газу всередині країни та залишити українців без опалення в найхолодніший зимовий час", - зазначає експерт.

Також він зауважив, що план щодо подолання газової кризи запропонований лідером опозиції та двічі прем'єр-міністром Юлією Тимошенко є дуже важливим.

"Тим більше саме вона керувала країною в січні 2009 року, коли Газпром, шантажуючи Україну для підписання нового контракту, знизив до рекордного мінімуму транзитні постачання до Європи. І тоді Тимошенко змогла з неймовірними зусиллями організувати постачання газу у реверсному режимі Україною, що було технічним дивом.

Ось тільки різниця з 2009 роком у тому, що за Тимошенко нормально проходив опалювальний сезон із ціною газу 70 копійок для населення. А зараз місцева влада не може навіть включити опалення за тією драконівською ціною, яку вигадали "зелені". Ну, а населення з жахом думає, як платити за газ по вісім гривень (плюс - 2-3 гривні доставка за кожен куб)", - розповідає Дмитро Корнійчук.

Експерт зазначає, що газовий план Тимошенко пропонує декілька основних рішень.

По-перше, направити газ українського видобутку для населення та теплокомуненерго за ціною його собівартості. А це – 1 гривня за куб.

По-друге, необхідно прибрати посередників між "Нафтогазом" та населенням. Газ українського видобутку має йти населенню, теплокомуненерго та бюджетним організаціям без посередницьких накруток. Тобто - без цін на кшталт 30-40 гривень за куб, оскільки це той самий газ за 1 гривню.

По-третє, Україна має терміново збільшити видобуток газу, розконсервувати свердловини. Це необхідно для підтримки необхідного тиску взимку в транзитній трубі, з якої беремо газ.

По-четверте, треба терміново збільшити виробництво атомної електроенергії та видобуток енергетичного вугілля для ТЕС. Оскільки дорогий газ призведе до збільшення споживання електроенергії у зимовий період населенням. І треба заздалегідь підготуватися, щоби потім не випрошувати електроенергію в Росії.

"План Тимошенко є комплексним підходом до реальних викликів опалювального сезону, що наближаються. І дозволить мінімізувати ризики від газового шантажу Росії.

А нас безперечно чекає традиційна гра Кремля «Перекрий вентиль», і ситуація зараз навіть складніша, ніж у 2009 році. Бо тоді через нашу трубу йшов транзит на всю Європу – і довго морозити своїх покупців Москва не могла. А ось після запуску ПП-2 газ у Європі буде, а "холодомор" влаштують саме Україні. І професійні управлінці та кризові менеджери рівня Тимошенко це чудово розуміють, прораховуючи наперед ризики та прописуючи покрокову стратегію енергетичної безпеки. На відміну від "зелених" неуків, яких, крім особистого збагачення з корупційних потоків, нічого більше не хвилює. Адже можна і не стигнути добігти до своїх офшорів, якщо розпочнуться соціальні бунти людей, які залишилися без зимового опалення. Та й ще й тих, хто живе в тотальній злиднях...", - зазначив експерт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Слава "ЗЕ"!
Відповісти
Навіки слава зе-Виборцям,
Відповісти
ЗЕ! Хай!!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні