Депресія у підлітка: причини та як запобігти

0
0
Депресія у підлітка: причини та як запобігти
Депресія може виявлятися по-різному, і, на жаль, підлітки часто схильні до такого стану.

Про це пише Креатив.

Психологи називають 5 тривожних ознак, які вказують на неполадки в дитячій психіці в перехідному віці.

Пригнічений стан триває понад двох тижнів

Поганий настрій властиво кожному з нас, але зазвичай воно проходить за кілька годин або, максимум, за декілька днів. Тож якщо ж у підлітка це триває два тижні та більше, слід звернутися до фахівця. Пригніченість може відрізнятися від мінорного настрою - в цьому випадку підліток менш енергійний, не знаходить в собі сили робити що-небудь або розважатися. Іноді до пригніченості приєднуються смуток і плаксивість, якась спустошеність. Такий стан ще називають апатією.

Порушення сну

Найчастіше в перехідному віці діти лягають спати дуже пізно. Батьки обурюються, що «збився режим», «знову всю ніч в телефоні» і бачать в такій поведінці погані нахили. Можливо, підліток проводить час за гаджетом в надії позбутися нав'язливих думок в голові. Також не виключено, що він приховує безсоння.

Швидка втома, важко зосередитися на навчанні або роботі

У перехідному віці важко приймати рішення, потрібно більше часу, щоб щось зрозуміти або пригадати. Важко говорити, мова стає переривчастою, з великими паузами. Після навчання і будь-якої роботи підлітки швидко втомлюється і робить великі перерви для відпочинку.

Розлад апетиту

Цей симптом проявляється, як правило, в такий спосіб:

апетит пропадає зовсім - підлітка не змусиш з'їсти навіть шматочок;

підвищений апетит - у дитини раптом почалася така смуга, що він їсть багато і без розбору.

Втрата інтересу до життя

У підлітка зникають друзі, і він не прагне до спілкування, частіше проводить час у своїй кімнаті. Деякі батьки не надають цьому значення або відносяться до ситуації парадоксально, наприклад:

Втрачає соціальні зв'язки? Та ні, він просто переріс своїх бездарних друзів.

Навіщо йому друзі? Тільки й чекай чогось поганого, обійдеться і без них!

Втратив інтерес до хобі (тренувань і т.п.), а ми вважаємо це заняття корисним і забороняємо відмовлятися від нього, можемо навіть покарати!

Подібна реакція зустрічається досить часто, але ж потрібно всього лише дбайливо придивитися до свого чада, щоб помітити, що у нього не просто хандра, а з якихось причин почалася справжня депресія.

Інші прояви депресії у дівчаток і у хлопчиків

Дівчатка сильно комплексують через свою зовнішність, можуть влаштовувати істерики, відмовлятися від їжі, навмисно викликати блювоту, доводити себе до анорексії. Це особливо небезпечно в 15-16 років.

Хлопчики ж можуть сприймати в штики все слова рідних, висловлювати відкритий протест. Нерідко вони починають палити і вживати алкоголь, тікають з дому. Є ризик, що така дитина потрапить до поганої компанії.

Не варто відразу застосовувати жорсткі виховні заходи при такій поведінці, адже це тільки погіршить ситуацію, якщо у вашої дитини дійсно почалася депресія.

Потрібно бути обережним, уважно спостерігати за своїм чадом і пам'ятати про те, що в перехідному віці, при наявності депресії, можуть виникнути думки про суїцид.

Головне завдання батьків - вчасно помітити недобре і звернутися за допомогою до фахівця.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні