--> Хрещенський Святвечір або Голодна кутя: 18 січня - прикмети та традиції | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Хрещенський Святвечір або Голодна кутя: 18 січня - прикмети та традиції

0
1
Хрещенський Святвечір або Голодна кутя: 18 січня - прикмети та традиції
В Україні Хрещенський Святвечір часто називають саме “Голодна кутя”, а все тому, що протягом усього дня віряни постять.

Про це пише ТСН.

18 січня православна церква святкує Надвечір’я Богоявлення, яке також називають Хрещенським (Другим) Святвечором або “Голодною кутею”. Відразу після цього свята, 19 січня, святкується Водохреще (Богоявлення) — останнє в різдвяному циклі.

Народні традиції Хрещенський Святвечір 18 січня

Головний символ Водохреща — вода. Її починали освячувати ще 18 січня. Навіть вважалося, що освячена перед Голодною кутею вода має більше цілющих властивостей, ніж та, яку освятять 19 січня. Освячує воду священник після святкової молитви. Потім люди забирають воду собі додому, набираючи її в глечики. Вона повинна стояти до наступного року. Цю воду пили, лікуючись від різних хвороб, нею кропили оселю.

В різних регіонах України існували свої традиції, пов’язані з окропленням оселі освяченою водою. В західній частині Поділля, наприклад, старша дочка або сама господиня брали ложку борошна і замішували в мисці тісто на цій воді. Ним на стінах будинку малювалися хрести, які захищали від нечистої сили.

А ось на Наддніпрянщині освячену воду приносять додому, господар робить з сухих трав і квітів кропило, набирає ним воду і кропить будинок та всіх членів сім’ї. За ним іде дитина з крейдою. На місці, яке господар покропить, вона малює крейдою хреста.

Ще однією цікавою традицією на Хрещенський Святвечір та Водохреще вважається купання в освяченій воді. Відома вона ще з часів Київської Русі, проте поширилася по всій території країни лише в XX столітті. Ставлення ж церкви до купання завжди було неоднозначним. В Біблії немає згадки про такий звичай на цей день, а слов’яни ще в дохристиянський період вважали воду місцем духовного очищення людини.

Народні прикмети 18 січня

18 січня снігопад — до хорошого врожаю меду та гречки.
Рано вранці випав сніг — вродить рання гречка, вдень пішов сніг — чекай урожаю середньої гречки, якщо сніг пішов ввечері, значить буде багато пізньої гречки.
Вночі з 18 на 19 січня безхмарне небо — на врожай гороху.
Яскраво світять зорі — вродить зерно.
18 січня голосно гавкають собаки — на велику кількість дичини в лісі.

Що не можна робити 18 січня

Забороняється лаятися та сваритися з близькими, друзями.
18 січня не можна змішувати звичайну воду з освяченою, а під час набирання води не думайте про погане.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні