--> Афери під час війни: які нові способи винайшли шахраї та як «не попастися» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Афери під час війни: які нові способи винайшли шахраї та як «не попастися»

0
-4
Афери під час війни: які нові способи винайшли шахраї та як «не попастися»
Шахраї не полишають можливостей та спроб обманювати українців навіть під час воєнних дій та вигадують нові способи та сценарії афер.

Про це повідомляє Financial Literacy Ukraine від НБУ.

Першим способом шахрайства, що набуває поширення є під виглядом евакуаційних перевезень прохання про передоплату послуг. Натомість ніяких зобов’язань шахраї не виконують та просто зникають.

Інші роблять фейкові оголошення зі збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Також є випадки, коли шахраї знаходять фото потерпілих людей в Інтернеті і збирають гроші на допомогу “постраждалим”.

Ще один спосіб ошукання довірливих українців — створення фішингових (шахрайських) сайтів, які схожі на сайти справжніх благодійних фондів, де нібито можна переказати кошти на підтримку Збройних сил України. Через ці сайти шахраї викрадають гроші, паролі, секретні карткові реквізити та персональні дані.

Сайти візуально схожі на сайти справжніх благодійних фондів, але відрізняються адресою сайту.

“Перевіряйте правильність назви сайтів, на які переходите та де вводите свої персональні дані. Адреси справжнього та шахрайського сайту можуть бути схожі, за винятком одного чи кількох символів”, — радять експерти Нацбанку.

Також якщо ви отримали посилання на сайт благодійного фонду в месенджері, SMS чи на e-mail або побачили відповідне посилання в публікації в соціальних мережах не від офіційного джерела, не переходьте за посиланням. Краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

Допомагати армії та українцям, постраждалим від російської агресії радять за надійними джерелами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні