Типи двигунів для машинок на радіокеруванні*

0
4
Двигун – це основний компонент радіокерованої машинки. Він може працювати на горючому паливі (ДВЗ – двигун внутрішнього згорання) і від батареї (електродвигун). Від того, який мотор встановлений на машинці, безпосередньо залежать її технічні характеристики. Найпоширенішими є електромотори, оскільки вони не вимагають від власника іграшки ніяких додаткових дій. Потрібно лише періодично заряджати акумулятор. У разі потреби двигун машинки можна замінити.

Які бувають електричні двигуни



Серед машинок, які можна купити на сайті modelistam.com.ua, найбільш затребувані моделі на акумуляторних батареях, які живлять електричний мотор. Електродвигуни поділяються на два типи.

Колекторні



Колекторні – найстаріші агрегати, які ставилися на радіокеровану техніку. Основою таких моторів є щітковий вузол. Він складається з графітових щіток, що ковзають по колектору, за рахунок чого передається електроенергія на ротор двигуна та відбувається його обертання. Візуально їх можна розпізнати за двома дротами підключення. Перевагами такого двигуна є:

  • низька вартість;

  • мала вага;

  • проста експлуатація і відсутність технічного обслуговування.



Також колекторний мотор має недоліки:

  • малий коефіцієнт корисної дії (близько 60%);

  • швидке зношування щіткового вузла, що впливає на термін експлуатації двигуна.



Безколекторні



Такі двигуни не мають усередині ніяких деталей, що труться та зношуються. Це значно збільшує їх ресурс. Працюють від змінного струму і для запуску потребують спеціальний регулятор швидкості. Можуть працювати в складному й агресивному середовищі, захищені від пилу і вологи, менше схильні до перегрівання. Складніші у виробництві, тому ціна на них вища. Переваги безколекторного мотора:

  • більший ресурс експлуатації;

  • високий ККД (близько 93%);

  • дозволяє машинці розвивати велику швидкість.



Недоліки БК-двигунів:

  • більша вага порівняно з колекторним мотором аналогічного розміру;

  • висока ціна;

  • необхідність спеціального регулятора для запуску.


Безколекторні електродвигуни набагато потужніші за своїх колекторних побратимів. Тому, встановивши безколекторний мотор в машинку на радіокеруванні, ви значно підвищите її максимальну швидкість і розгін з місця.

Двигуни внутрішнього згорання



Це потужні двигуни для окремого типу радіокерованих машинок, що імітують принцип роботи справжнього автомобіля. Така техніка складніша в експлуатації та має, як правило, більшу масу та розмір. Її основна перевага – велика швидкість. З такими машинками можна брати участь у змаганнях або проходити на швидкість різноманітні траси.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні