Багато українців можуть залишитися без пенсії

0
Багато українців можуть залишитися без пенсії
Багато українців, які під час війни втратили роботу, наразі не сплачують єдиний соціальний внесок.

Через війну багато українців можуть залишитися без пенсії. В Україні страховий стаж зараховується тільки зі сплатою єдиного соціального внеску (ЄСВ) у Пенсійний фонд, проте з війною все змінилося, адже чимало людей залишилися без роботи й, відповідно, без нарахування страхового стажу. Про це попередив експерт із питань соціальної політики Андрій Павловський.

Експерт зазначив, що, за даними Міжнародної організації праці, через російську агресію в Україні 5 млн людей втратили робочі місця.

Павловський пояснив, чому сплата ЄСВ є важливою для нарахування пенсій у майбутньому.

«Згідно з чинним законодавством, страховий стаж зараховується тільки зі сплати надходження єдиного соціального внеску в Пенсійний фонд. Якщо такого надходження не було, то відповідно той термін, за який не було надходження, не зараховується до страхового стажу.

Виходить так, що люди, які втратили роботу вимушено, через війну, і не змогли знову працевлаштуватися або ж офіційно не оформилися у центрах зайнятості й не отримують відповідну допомогу по безробіттю, то вони просто фізично не можуть сплачувати ЄСВ. Страховим стаж пропадає. Відповідно, виникнуть згодом проблеми з нарахуванням пенсії», – зазначив він.

Експерт нагадав, що в Україні, згідно з пенсійною реформою Гройсмана-Реви 2016 року, щороку збільшується тривалість мінімального необхідного страхового стажу, щоб вийти на пенсію. Цього року потрібно мати мінімум 29 років. Наступного буде 30.

«Поступово мінімальний страховий стаж на вихід на пенсію зросте до 35 років. Ті, що зараз сплачують єдиний внесок, не зможуть, наприклад вийти у 60 років на пенсію, якщо не буду відповідної кількості страхового стажу. Потрібно буде допрацьовувати, аби докупати (22% від подвійної мінімалки за кожен страховий місяць)», – пояснив Павловський.

Також експерт звертає увагу, що прихована загроза зараз є у тому, що більшість роботодавців відправляють своїх працівників у відпустку своїм коштом. Проте, люди, які знаходяться в неоплачуваній відпустці, також не сплачують внеску. Отже, страховий стаж знову ж таки не нараховується.

Павловський також запропонував два способи, як захистити права працівників у сьогоднішніх умовах.

уряд в економічному плані має визначити пріоритетом відновлення робочих місць;
людей треба заохочувати офіційно шукати роботу, оформлюватися безробітними й ставати на облік в центрах зайнятості.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні