Для чого пити каву перед денним сном

0
Для чого пити каву перед денним сном
Якщо людина регулярно не висипається, у неї виникає стан, який дослідники називають "борг сну". Він може з'являтися навмисно (наприклад, коли людина розуміє, що в неї немає іншого вибору, тому що вона не встигне зробити свою роботу вчасно) або підсвідомо, пише ТСН.

Щоб подолати сонливість протягом дня, потрібно подрімати. Дехто також рятується за допомогою кави, яка насичує організм енергією, щоб пережити важкий день. Від 90-х років вчені намагаються зрозуміти, чи може поєднання цих двох методів допомогти отримати більше енергії.

Так, у дослідженні 1997 року взяли участь 12 людей, які погано спали через роботу. Половина лягала спати на 15 хвилин, а інша половина випивала одну велику чашку кави і через п'ять хвилин лягала подрімати на чверть години. Після цього вони проходили тести з водіння на спеціальному тренажері, щоб дослідники могли зрозуміти, як кава перед сном вплинула на їхню пильність.

Хоча просте дрімання допомагало покращити самопочуття та уважність, проте дрімання з кавою значно підвищило рівень енергії. Ті, хто випив чашечку енергетичного напою перед денним сном, менше вилітали на зустрічну смугу під час двогодинної монотонної поїздки на тренажері. А інші (ті, хто просто пив каву чи лише дрімав) показали гірші результати.

Також чашечка кави перед денним сном допомогла людям саме дрімати, а не впадати у глибокий сон. Після прокидання вони мали свіжіший вигляд та почувалися краще протягом кількох годин.

Як саме працює денний сон після кави

Щоб зрозуміти це, потрібно спочатку поглянути, як саме організм переробляє кофеїн. Коли ми п'ємо каву, кофеїн залишається в шлунку деякий час, а вже потім переміщується до тонкого кишківника. Саме звідси він розподіляється по всьому організму і засвоюється. Процес цей триває (від випивання до всмоктування) приблизно 45 хвилин.

Але кофеїн починає діяти трохи раніше, приблизно через пів години після потрапляння до організму. Отже, якщо ви вип'єте чашку цього напою перед коротким денним сном (до 15 хвилин), кофеїн на зможе вплинути на нього, тому що просто не встигне. Прокинувшись після дрімання, ви все ще не відчуваєте кофеїновий удар. Лише через кілька годин тіло відчує вплив кофеїну. А все тому, що, хоча ця речовина розщеплюється в печінці, половина її залишається в крові ще протягом 4-5 годин (після споживання в середньому 2 великих чашок кави).

Саме цей кофеїновий вплив після прокидання і допомагає залишатися сповненим енергії увесь день. Однак тут важливо правильно розрахувати час, коли лягти на денний сон. Інакше можна зруйнувати продуктивність і погіршити самопочуття.

Скільки кави безпечно пити
Хоча і є докази того, що дрімання після кави дійсно дієве, чи безпечно пити велику кількість цього напою?

Якщо розглядати споживання кофеїну, то для нашого організму безпечно випивати від 300 до 500 мг на день (це 2-3 великі чашки). 70% кофеїну перетворюються в параксантин, який не є токсичним для людини. Однак якщо випивати більше 500 мг, це може спричинювати симптоми нервозності, дратівливості, тривоги, занепокоєння, а також викликати підвищення серцебиття, озноб, сильне збудження, посилене виділення сечі, тремтіння.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні