Путін втягує лукашенка у відкриту війну проти України: чи готова Білорусь

0
Путін втягує лукашенка у відкриту війну проти України: чи готова Білорусь
Президент Росії Володимир Путін не полишає спроб втягнути Білорусь у відкриту війну проти України. Українська військова розвідка попередила, що для цього росіяни росіяни готують масштабну провокацію в Білорусі з людськими жертвами, пише ТСН.

Незадовго до цього білоруський диктатор Олександр Лукашенко погрожував президенту України Володимиру Зеленському через атаку невідомого безпілотника на військовий аеродром "Мачулищі". Лукашенко звинуватив Зеленського у начебто порушенні домовленості про ненапад і заявив, що "виклик кинуто". Згодом білоруська пропаганда показала "українського диверсанта", начебто причетного до вибухів на аеродромі.

Інформація від української розвідки
За даними Головного управління розвідки Міноборони України, плани російських окупантів передбачають загрозу руйнування об'єктів інфраструктури в Білорусі та можливі жертви серед мирного населення.

"Для детального висвітлення провокації в Білорусь має прибути головний російський пропагандист Володимир Соловйов. 11 березня планується організація теле-радіомоста та пряма трансляція з місця подій для пропагандистських ЗМІ в РФ. Для цього на територію Білорусі прибувають кілька груп росіян", - попередили в розвідці.

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов в ефірі всеукраїнського телемарафону, який транслює Youtube-канал ТСН, пояснив задум Путіна:

"Є давня мрія російського диктатора втягнути Білорусь у повномасштабну війну проти України. Цього не виходить. Так, режим Лукашенка допомагає - і повітряний простір надає, і ремонт техніки, постачання і частково навчання мобілізованих. Але збройні сили Білорусі не беруть безпосередню участь. З метою вирішити це питання, втягнути, організовуються різноманітні провокації".

Водночас, Державна прикордонна служба України фіксує зменшення присутності військ РФ у Білорусі. За даними ДПСУ, на території Білорусі донедавна перебувало близько 9-10 тис. російських військових, але наразі деякі підрозділи, які проходили в РБ навчання, перекидають назад до РФ.

Своєю чергою, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов вважає, що Володимир Путін не зможе дотиснути Олександра Лукашенка в питанні прямого втручання у війну проти України. На думку Данілова, Лукашенко розуміє катастрофічні наслідки цього кроку.

Чому Лукашенко погрожував Зеленському
Політичний експерт Максим Джигун в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua пояснив випади Лукашенка на адресу Зеленського.

"Він після того, як злітав у Китай, відчуває себе всесильним, і думає, що він повертається на міжнародний політичний трек, що тепер з ним хтось буде рахуватися. Але його функціонал не змінився. Він як був просто придворним блазнем Путіна, який не може не погодитися з тим, що каже його "цар", так і змушений грати в тому ж контексті", - заявив політолог.

Джигун нагадав, що за атакою на аеродром у Мачулищах, за поширеною версією, стоять білоруські партизани. Через це Лукашенко "відчуває невпевненість і вочевидь перед Путіним хоче показати, що за цим стоїть Україна, а не громадянське суспільство Білорусі, що виклик кинуто, тому можете очікувати на відповідь".

Втім, експерт зазначив, що Лукашенко "вже неодноразово доводив своїми заявами і діями, що вступати в цю війну він хоче мабуть найменше в житті".

"Це означатиме для нього однозначну політичну поразку, і незрозуміло, як надалі його доля складеться. Це не більше, ніж заява. Але є спроба тримати в напрузі українські Сили оборони на українсько-білоруському кордоні. Хоча мені здається, що остраху в українських військових і мешканців прикордонних регіонів немає жодного. Проте зосереджувати там певні сили військових і техніку ми змушені, тому що ніхто не знає, до чого готові вдатися ці два авторитарні лідери", - каже Джигун.

Чи готова Білорусь до відкритої війни
Провокація Кремля в Білорусі може бути розрахована для "внутрішнього застосування", оскільки армія Лукашенка не готова до вторгнення в Україну.

Таку думку висловив військовий експерт Сергій Грабський в ефірі всеукраїнського телемарафону.

"З військової точки зору це не має жодного сенсу. Адже, якби в Білорусі була відмобілізована армія, проведені всі заходи, які цьому передують, можна було б сказати, що вони відкривають другий фронт. Але на сьогоднішній день ми маємо ситуацію, коли: а) російських військ у Білорусі просто недостатньо і вони не формують ту групу, яку можна розглядати, як ударне угруповання, що може діяти проти нас; б) невідмобілізована білоруська армія. Ці два фактори говорять про те, що, скоріш за все, ця провокація має внутрішній ефект подібно до того, як була невдала провокація в Брянській області, коли нібито хтось зайшов, кудись вистрілив. Можливо, це потрібно їм для внутрішнього застосування", - вважає Грабський.

За словами експерта, на сьогоднішній день "можна стверджувати, що ударних угруповань, які б могли почати там бойові дії, там просто не існує".

"У білоруському суспільстві, на відміну від російського, немає єдиної позиції щодо війни в Україні. На тлі того, що ми мали масові протести 2020 року, і вони до кінця не придушені, уявіть собі, що на полігонах зібрали чоловіків зі зброєю, тримають їх там 2-3 місяці. Може виникнути будь-яка непередбачувана ситуація. Хтозна, може доведеться цю зброю в чоловіків відбирати, або найгірше для росіян - придушувати якесь повстання, яке там може статися. Тому тут гра трохи непевна. Без наявності достатньої кількості російських військ на білоруській території говорити про можливість розгортання білоруських підрозділів немає сенсу", - пояснив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні