Знайшли чужий телефон? 5 років позбавлення волі - вирок суду

0
Знайшли чужий телефон? 5 років позбавлення волі - вирок суду
Якщо ви знайдете чужу річ і не намагатиметесь розшукати власника, такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність, що в умовах воєнного стану передбачає доволі суворе покарання.

Про це нагадали у Бердичівському міськрайонному суді Житомирської області на прикладі вироку, який ним ухвалено, інформує «Закон і Бізнес».

За матеріалами справи, мешканець смт Гришківців обвинувачувався у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану (ч.4 ст.185 КК). Поблизу одного з ринків Бердичева він знайшов на землі мобільний телефон та забрав його собі. Жодних дій, спрямованих на пошук власника чи повернення йому гаджета, чоловік не вчинив. Завдана шкода склала понад 5,5 тис. грн.

Своїм вироком суд затвердив угоду про визнання винуватості, визнав чоловіка винним та призначив узгоджене сторонами покарання — 5 років позбавлення волі (мінімальний строк за цією частиною) з іспитовим строком 1 рік. Суд врахував щире каяття обвинуваченого, його активне сприяння розкриттю злочину, відшкодування завданого збитку, відсутність обтяжувальних обставин.

На вирок протягом 30 днів може бути подана апеляція.

У Бердичівському міськрайонному суді нагадують, що знахідка — це майно, втрачене власником без його волі і знайдене іншою особою. Особа, яка знайшла загублену річ, не стає її власником. Згідно зі ст.337 Цивільного кодексу, вона зобов’язана негайно повідомити про знахідку особу, яка її загубила (або

власника речі), та повернути майно цій особі.

Якщо ви не знаєте, де перебуває особа, котра втратила річ (особливо якщо це документи), слід заявити про знахідку до Націполіції, зателефонувавши на спецлінію 102 чи звернувшись до найближчого екіпажу поліції або органу місцевого самоврядування.

До речі, як нагадують у Мін’юсті, особа, яка знайшла загублену річ, набуває право власності на неї після закінчення 6 місяців з моменту заявлення про знахідку органу поліції або органу місцевого самоврядування за умови, що:

не встановлений власник або інша особа, яка має право вимагати повернення речі;

власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, не заявили про своє право на річ тому, хто її знайшов, органу поліції або органу місцевого самоврядування.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні