Українці можуть отримувати більшу пенсію: як це зробити

0
Українці можуть отримувати більшу пенсію: як це зробити
Українські пенсіонери можуть втратити виплати. Але деякі громадяни пенсійного віку можуть змінити вид своєї пенсії на більш вигідний. Однак перш ніж змінити вид пенсії, необхідно провести попередні розрахунки, щоб не втратити гроші, пише Телеграф.

Йдеться про зміну пенсії за інвалідністю на пенсію за віком чи навпаки — зміну пенсії за віком на пенсію за втратою годувальника чи інвалідностю.

Як сказано у Законі України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", якщо громадянин отримує пенсію за інвалідністю, то до стажу додатково зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Але якщо пенсіонер хоче перейти на пенсію за віком, то додатковий стаж не враховуватиметься.

Пенсія за інвалідністю призначається у тому разі, якщо людина втратила повну або часткову працездатність внаслідок хвороби (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону України.

Зазначається, що розмір пенсії для інвалідів ІІІ групи становить половину суми пенсії за віком, тобто 1934 гривні. Однак якщо жінка старша від 65 років зі стажем 30 років, або чоловік такого ж віку зі стажем 35 років, то їхня мінімальна пенсія становить 40% від мінімальної зарплати, тобто 2600 гривень. У цьому разі пенсія за віком буде вигіднішою за умови наявності необхідного стажу.

Але для пенсіонерів І чи ІІ групи інвалідності розмір виплат вищий. У цьому разі пенсіонерам рекомендують оформляти пенсію за інвалідністю, а не за віком — це вигідніше. Наприклад, інваліди ІІ групи отримують 90% мінімальної пенсії за віком, а інваліди І групи одержують 100% пенсії за віком, а це 2340 та 2600 гривень відповідно. Тому українцям радять змінювати вид пенсії, якщо це вигідно.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні