Яке свято 17 липня: що цього дня віщує негаразди і злидні, а що принесе удачу

0
Яке свято 17 липня: що цього дня віщує негаразди і злидні, а що принесе удачу
17 липня в православній церкві згадують святого Андрія, єпископа Критського. У народі день прозвали Андріїв. Про традиції та заборони на церковне свято і народні прикмети розповідаємо в матеріалі.

Про це повідомляє УНІАН.

17 липня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем
Андрій Критський народився в місті Дамаску в сім'ї християн. Відомо, що до 7 років він був німим, але після того, як причастився, заговорив. З того часу хлопчик почав вивчати Святе Письмо, а в 14 років прийняв постриг в Єрусалимі.

За доброчесне і цнотливе життя його зарахували до єрусалимського кліру і призначили секретарем Патріархії, а пізніше включили в число представників Святого Граду на IV Вселенському Соборі - там Андрій протистояв єретичним навчанням. Після цього його відкликали з Єрусалиму до Константинополя і призначили архідияконом до храму Святої Софії, а за часів правління імператора Юстиніана II святого Андрія висвятили в архієпископи міста Гортини на острові Крит.

Святитель Андрій прославився як великий богослов, учитель і гімнотворець. Він написав багато богослужбових співів і створив нову літургійну форму - канон. Найбільш відомий з його канонів - Великий покаянний канон, який читають в Великий піст.

Святого Андрія згадують 17 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати його будуть 4 липня.

Народні прикмети на 17 липня
За прикметами дня судили, якою буде погода найближчим часом, а також осінь і зима:


небо в цей день затягнуло хмарами - до гарної погоди;

чути гуркіт грому - буде град, а залишок літа - непогожим;

листя почало жовтіти - осінь буде ранньою;

великий урожай лісових ягід - зима видасться суворою.

Народне свято називається Андріїв день або Андрій Налива - до цього часу наливалося вівсяне колосся. Головною стравою на столі в цей день була вівсянка.

17 липня - що сьогодні не можна робити
У цей день є кілька заборон:


не можна сваритися і лаятися, особливо подружжю - шлюб дасть тріщину;

не бажано поспішати і метушитися - в поспіху можна наробити помилок і отримати неприємності;

не рекомендується давати і брати гроші в борг - до фінансових труднощів.

Також не слід планувати важливі справи на першу половину дня - все, що почнеш робити вранці, принесе неприємності.

Що можна робити 17 липня
У святого Андрія просять про зцілення від німоти і прощення гріхів. На це церковне свято можна і потрібно працювати - в справах буде удача.

Наші предки в цей день готували вівсяну кашу - щоб бути здоровим, кожному належало з'їсти хоча б пару ложок. Також 17 липня збирали і підпалювали звіробій - вважалося, що дим від пучка трави проганяє з дому нечисть.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні