Легалайз в Україні: переймаємо міжнародний досвід*

0
Легалізація медичного канабісу в Україні завжди викликала суспільний резонанс. Але в цьому році Верховна рада таки схвалила законопроєкт, який став першим кроком до дозволів. Не всі розуміють, навіщо потрібен канабіс, багато людей сприймають його виключно, як небезпечний наркотик. Тому навколо законопроєкту точиться багато суперечок й досі.



Але в світі є безліч чудових прикладів врегульованого вирощування й вживання канабісу. До того ж не тільки в медичних цілях. Але Українці досить складно приймають такі оновлення. Багато суперечок було й коли хотіли легалізувати сайт казино. Але наразі маємо поповнення бюджету і значний вихід грального бізнесу з тіні. Тож потрібно розібратись, що до чого.

Навіщо Україні легальний канабіс



В різних країнах свій підхід та підстави для легалайзу. Вони керуються власними юрисдикціями з цього приводу, але мотивуються переважно схожими аргументами:

  • легалізація убезпечує суспільство. Контрольоване вживання та регульоване вирощування та виробництво сприяють безпечному обігу речовини. Коли держава контролює ринок, вона може встановлювати вікові обмеження, контролювати кількість та якість канабісу. Також в країнах, де можна легально купувати канабіс, знижується обіг важких речовин, що також сприяє більш безпечному та здоровому суспільству;

  • економічні вигоди. Легалізація дозволить не тільки зменшити незаконний обіг, а й відкрити нові галузі, підприємства та робочі місця. З усього цього будуть заробляти не лише “бариги” та “дах”, а й держава, на повністю законних умовах. В країнах з легалайзом є додатковий приток туристів, які їдуть саме за законним вживанням, теж ще один привід поповнити бюджет;

  • переваги для медицини та здоров’я нації. Це питання викликає в багатьох людей найбільше суперечок. Адже канабіс все ж таки наркотична речовина. Але багато країн легалізують його, бо терапевтичний потенціал надвисокий. Легалайз відкриває людям доступ до ліків, які наразі є дорогими та хімічними, а одже небезпечними. А ліки на основі канабісу — натуральні, й дуже ефективні при таких страшних захворюваннях, як рак, епілепсія, розсіяний склероз та багато інших.



Досвід інших країн показує, що побоювання, щодо зростання зловживання психоактивними речовинами дещо перебільшений. Адже легалізація не означає безконтрольний доступ, а навпаки — вона передбачає повний контроль над ситуацією.

Що за закон прийняли в Україні



Наразі в Україні не йде мова про повний легалайз. Прийнятий закон лише дозволяє розглядати деякі сорти медичного канабісу, як законну сировину для певних ліків. Але насправді українські можновладці прийняли досить обмежений закон, який передбачає:

  • доступність імпортних ліків синтетичного походження;

  • вирощування фарм сировини для експорту.



Тобто замість того, щоб дозволити вирощування фарматичних сортів та подальшої їх переробки, депутати дозволили завозити імпортні ліки та вирощувати сировину на експорт. Все ще точаться суперечки щодо видів рослин та методів їх використання. Але законного врегулювання прийнятий законопроєкт не передбачає.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні