Де українцям можуть вручити бойову повістку

0
Де українцям можуть вручити бойову повістку
«Бойову» повістку військовозобов’язаному можуть вручити винятково від ТЦК СП після проходження ним ВЛК та за умови визнання його придатним до військової служби.

На цьому наголосила адвокатка Марина Бекало, інформує ТСН.

Всього існує чотири види повісток: для уточнення даних, на медичну комісію, мобілізаційне розпорядження та для призову на строкову службу. Під час воєнного стану та мобілізації в Україні уповноважені особи можуть вручати три типи повісток, окрім останньої.

Повістка є документом про виклик, який породжує обов'язок з'явитися до ТЦК СП у разі дотримання правильності її оформлення.

«При цьому певного порядку та процедури вручення повісток досі не прийнято, тому відсутність врегулювання цього питання викликає багато дискусій стосовно цього», – розповіла Марина Бекало.

Постановою КМУ № 1487 лише визначено чіткий алгоритм оповіщення про виклик до ТЦК СП через підприємство, установи, організації, навчального закладу, роботодавця. У такому випадку організації беруть на себе обов’язок сповістити свого працівника (або здобувача освіти) шляхом винесення відповідного наказу на підприємстві, установі, організації, та вручити військовозобов'язаному повістку про виклик в ТЦК СП, та забезпечити його явку та відзвітувати про здійснення всіх заходів щодо оповіщення військовозобов’язаного ( пункт 47 Постанови). Іншого алгоритму та порядку не існує.

«Представники ТЦК СП вважають вручення повістки будь-де законним, посилаючись на відсутність заборони вручення повісток в публічних місцях, але з таким твердженням також не можна погодитися, адже вони суперечать ст. 19 Конституції України, за якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тому, на моє переконання, аби поставити остаточну крапку на цьому питанні, Кабмін має ухвалити порядок та процедуру вручення повісток військовозобов’язаним особам», – вважає адвокатка.

Також здійснювати перевірку документів у громадян, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян мають право уповноважені особи Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні