Росія готує масований удар по Україні: названа ймовірна дата

0
Росія готує масований удар по Україні: названа ймовірна дата
Росія не просто накопичує ракети – вона відновлює свій стратегічний запас. Рашисти все ще збираються “загасити” українську енергосистему. Для цього навіть дещо змінили тактику.

Про це пише ТСН.

Ворог може готувати масштабну атаку дронами й ракетами в День збройних сил України. Саме 6 грудня українські захисники святкують своє професійне свято, а як ми знаємо, рашисти просто збочені на цифрах. Українці вже бачили атаки на Новий рік, Різдво і Великдень. У Повітряних силах не виключають, що в грудні атак побільшає. До речі, 6 грудня – ще й День святого Миколая за новоюліанським календарем, на який перейшла Україна. Навряд чи окупанти це пропустять.

Схоже, на потенційну небезпеку натякав і президент Зеленський. У своєму зверненні до народу він закликав громадян активніше допомагати армії, а також попросив їх не нехтувати сигналами тривоги. Тож не можна ставитися до тривог легковажно.

Водночас рашисти відновлюють свій стратегічний запас ракет. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Наразі Росія накопичила трохи менше ракет, ніж торік – близько 900 ракет різних типів, включно з гіперзвуковими “Кинджалами”, “Калібрами” та балістикою. У всього цього одне завдання – вдруге спробувати зруйнувати українську енергосистему.

“За пів року атак на енергетику (від 9 вересня до 12 березня) ми збили 750 крилатих ракет, а запущено було приблизно 1100. Плюс вони залишили собі в запасах 30%. Тобто у них було приблизно лише 1600 крилатих ракет на вересень минулого року. Зараз у них і “Кинджалів”, і “Іскандерів” обох типів, і Х-22, і “Калібрів”, і Х-101, і Х-555 разом 870. Тому, за моїми підрахунками, у них зараз ракет менше.

До речі, за той період атак на енергетику дронів було випущено стільки ж – понад 1000 і до 750 було знищено. Зараз ситуація у росіян інша – у них є можливість і виробляти, і отримувати від Ірану більше дронів”, – розповів Юрій Ігнат.

А от дрони – це зовсім інша історія. Ворог намагається обдурити українську ППО, зокрема імпровізує з менш помітними для локаторів матеріалами для “Шахедів”. Є там і дотепи, коли перефарбовують “Шахеди” в чорну фарбу. На щастя, поки це їм не допомогло.

"Ми бачили фото одного “Шахеда” чорного кольору. Я його особисто бачив, як і ви, в Інтернеті. Ми зробили висновок, що він був пофарбований або додатково використовувався ще композитний матеріал, як-от карбон, що теж може бути чорного кольору. Підтвердження, що таких “Шахедів” було багато, немає, але такий випадок уже є. За моєю інформацією, такий “Шахед” тоді був тільки один, який, можливо, експериментально випустили, щоб подивитися, як на нього відреагує наша протиповітряна оборона. Але він теж був знищений, як і ті, що полетіли в наступні дні – вже видно, що окупанти почали їх фарбувати “з балончика”, – повідомив Юрій Ігнат.

Замість ракет – Шахеди
Схоже, що тепер саме “Шахеди” будуть основою ударною силою росіян. За допомогою БпЛА в Москві спробують вбити одразу кількох зайців: таки влучити по критичних об’єктах, а як ні, то змусити Україну витрачати дорогоцінні та, чесно кажучи, дефіцитні ракети для західних систем ЗРК: NASAMS, Crotale, Iris-T.

Ігнат зізнається, що такий розмін відверто не вигідний. У ЗСУ знайшли ефективну протидію. Гарне цьому підтвердження – нещодавня атака “Шахедами” на Київ. За ніч 25 листопада ППО вдалося збити 66 дронів та ще з десяток по всій Україні, показавши майже 100% результат.

"40% збили мобільні вогневі групи зенітками, стрілецькою зброєю, щось збили Gepard, Crotale, щось міг збити винищувач. Але для решти довелося застосовувати потужні ЗРК. Ворог це теж добре розуміє, тож мета виснаження у росіян теж є. Тому треба нарощувати кількість тих засобів, які будуть раціональними для збиття БпЛА. На сьогодні найкраще в цьому себе показує Gepard – це за співвідношенням затрат та ефективності. Але і він має обмежений радіус дії – 4,5 кілометра для збиття наземними снарядами. Тому їх треба більше – і самих Gepard, і їхніх аналогів”, – зазначив Юрій Ігнат.

Хто не знав, Gepard – це німецька зенітна установка, а якщо зовсім просто – то такий собі танк із зенітною гарматою. За два роки війни партнери передали до ЗСУ кілька десятків таких машин, які успішно виконують завдання і поблизу фронту. 1 грудня 2023 року на Львівщині ввели у стрій український аналог Gepard, стверджує голова Львівської ОВА Козицький: “Основним їхнім завданням буде відстежування повітряних цілей, захоплення через акустичні давачі, радари, візуальне спостереження і знищення. Це український аналог відомої німецької установки Gepard”.

Нову техніку отримали щонайменше 10 розрахунків зенітників. Ні фото, ні відео роботи нового вітчизняного Gepard зі зрозумілих причин наразі немає. Не треба розкривати ворогові всі карти одразу.

Атакував ворог і в ніч проти 4 грудня. Сили ППО збили 18 “Шахедів” та одну крилату ракету. Цього разу ціллю рашистів стала Івано-Франківщина, де збили аж 4 дрони. В місцевій ОВА стверджують, що цілили росіяни саме по об’єктах критичної інфраструктури.

Є й хороша новина. Тепер в Україні не оголошуватимуть повітряну тривогу, якщо злетить російський МіГ.

Але є одне але. Для цього в Повітряних силах мають упевнитися, що літак вилітає порожнім, тобто не несе ракету “Кинджал”. Точно перевірити цю інформацію, на жаль, можливо не кожного разу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні