Коли Верховна Рада ухвалить новий закон про мобілізацію

0
Коли Верховна Рада ухвалить новий закон про мобілізацію
Новий закон про мобілізацію Верховна Рада зможе ухвалити не раніше березня – має відбутися ще кілька голосувань, внесення правок та надання документа на підпис президенту.

Такий прогноз зробив народний депутат Ярослав Железняк у себе в Telegram-каналі.

Депутат розповів, що після реєстрації законопроєкту №10449 у середу, 31 січня, документ включать в порядок денний сесії та скоротять строки подання альтернативних законопроєктів з 14 днів до 7-и. «Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 6 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення, то законопроєкт має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 6-9 лютого», – йдеться у повідомленні.

Після цього відбудеться засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних. Раніше 6 лютого, тобто голосування за скорочення термінів, таке засідання не відбудеться. Наступним кроком буде винесення законопроєкту на голосування у перше читання не раніше 7 лютого.

«Якщо законопроєкт депутати підтримають 226+ голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7 днів на подачу правок. Якщо не пройде – 14 днів на подачу правок», – роз’яснив нардеп.

Далі Комітет знову має розглянути всі правки. З урахування навантаження і графіку Ради – раніше ніж у кінці лютого законопроєкт не буде винесений на голосування до другого читання. Коли документ винесуть на друге читання буде залежати від Комітету, але, за словами депутата, це відбудеться не раніше 22-го лютого. Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів.

Железняк зазначив, що під час розгляду правок текст може змінюватися, а після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування (226+ голосів) за друге читання. Також є ймовірність внесення блокуючої постанови від когось із депутатів через яку з’явиться необхідність ще одного голосування, і лише після цих всіх етапів документ відправлять на підпис президенту.

Проте, на думку нардепа, очевидно, що раніше березня закон не набуде чинності. Він також нагадав про те, що є перехідний період – місяць.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні