Онколог попередив українців про загрози для здоров'я через війну

0
Онколог попередив українців про загрози для здоров'я через війну
Забруднення повітря, ґрунтів і води під час війни в Україні може суттєво позначитись на здоров'ї людей, зокрема й плинути на розвиток онкологічних захворювань.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри онкології Запорізького державного медико-фармацевтичного університету Олексій Ковальов.

Негативний вплив азбестового пилу
Масштабні руйнування різних об'єктів у результаті ворожих атак на міста й села України вимагають від рятувальників і цивільних великих зусиль - для розбирання завалів і відновлення. При цьому людям часто доводиться мати справу із небезпечними для здоров'я азбестовими відходами.

За словами експерта, у всьому світі, згідно з підрахунками, від захворювань, зумовлених впливом азбесту, померло вже близько 10 млн людей.

"Йдеться насамперед про рак легень та мезотеліому плеври (до речі, раніше патологи заперечували існування такої пухлини). Від зазначених захворювань у світі щороку помирають 90 тис. людей", - уточнив він.

Професор додав, що азбестові волокна, які потрапляють в організм під час вдихання, мають доведений канцерогенний вплив на легені, гортань, плевру, перикард, очеревину, вагінальну оболонку яєчка, яєчники, шлунок і товсту кишку.

"Коли вибухають будинки, азбестовий пил потрапляє у повітря. Він може переноситися на великі відстані - на десятки й навіть сотні кілометрів. Осідає на землі, а потім знову поширюється з повітрям", - розповів Ковальов.

Він додав, що концентрація цього канцерогену в повітрі на тлі війни різко збільшилася.

"І вдихання азбестового пилу від зруйнованих будівель може істотно вплинути на частоту раку легень в українців. Проблема досить гостра", - визнав лікар.

Канцерогени у повітрі
У межах воєнних дій відбувається також масштабний рух транспортних засобів і військової техніки, споживається величезна кількість палива, інтенсивно використовуються вибухонебезпечні боєприпаси.

"Це призводить до викиду в атмосферу сотень тисяч тонн вуглекислого газу і токсичних речовин. Багато токсинів і канцерогенів містяться в розлитому паливі, знищеній і відпрацьованій військовій техніці, зброї різних типів, ракетах", - зауважив експерт і додав, що військовий брухт може також містити речовини, які забруднюють ґрунти та ґрунтові води.

Крім того, у виробництві деяких боєприпасів можуть використовувати, зокрема, канцерогенний перхлорат.

За словами науковця, дуже токсичною є запальна зброя, зокрема білий фосфор, і це може завдати значної шкоди навколишньому середовищу. А збіднений уран є ще й радіоактивним.

"І військові, і цивільні зазнають впливу важкого смогу і чадного газу внаслідок пожеж. Крім того, повітря забруднюється газоподібними речовинами й твердими частинками. Газоподібні речовини швидко потрапляють у кров та уражають внутрішні органи, і часто ушкодження є незворотними", - розповів доктор медичних наук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні