Ракета, якою рф зруйнувала «Охматдит», містила західні запчастини, – FT

1
Ракета, якою рф зруйнувала «Охматдит», містила західні запчастини, – FT
Російська ракета Х-101, яка 8 липня зруйнувала будівлю на території київської дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, складалася з компонентів, вироблених на Заході.

Про це у середу, 10 липня, пише газета Financial Times, передає ZAXID.NET.

Видання зазначає, що Х-101 є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії і має ключове значення в російській кампанії нанесення повітряних ударів по Україні.

З посиланням на експертів газета пише, що Росія виробляє майже у вісім разів більше Х-101, ніж до повномасштабного вторгнення у 2022 році. Виробництво ракет прямо залежить від запчастин, які надходять із західних країн, зокрема, США. Відтак, подальше масштабування виробництва ракет, якими завдають ударів по Україні, вказує на успіх Кремля в обході західних санкцій.

Так серед уламків ракети, знайдених після ударів по «Охматдиту», є два компоненти, марковані як вироблені швейцарською компанією STMicroelectronics зі штаб-квартирою у Швейцарії. Решта знайдених деталей – вироблені американськими виробниками мікросхем, включаючи Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Усі товари призначені, головним чином, для цивільних цілей, причому деякі з них досить старі. Проведений журналістами аналіз російських документів свідчить, що російські компанії у 2023 році змогли отримати деталі, просто купивши їх на відкритому ринку та імпортувавши через Китай. Хоча на деталях і вказано, що вони були виготовлені західними виробниками, однак на практиці всі вони були виготовлені в Китаї, Малайзії, Філіппінах, Тайвані або Таїланді.

Видання також посилається на аналіз Офісу Президента України, який свідчить про те, що укомплектований Х-101 може містити понад 50 різних деталей іноземного виробництва.

«Західні технології дозволяють їм будувати ці розумніші ракети, які дозволяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону», – цитує газета провідну наукову співробітницю з питань санкцій в Інституті KSE в Києві Олену Білоусову.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
потрібні санкції проти західних компаній ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні