Пуер – чай, який варто скуштувати*

0

Можна куштувати різні чаї, яких у світі понад 1500, але якщо ви досі не знайомі з пуером, то саме час дізнатися про нього докладніше. Представники інтернет-магазину New Tea розповіли про легендарний китайський чай пуер.

66f2835c85477.webp

Пуер – славетний китайський чай. На перший погляд, це звичайний листовий чай, що виготовляють з традиційної чайної рослини – кущів Камелії Китайської. Але насправді – це унікальний напій, адже тільки Шен Пуер може зберігатися десятиріччями і від цього не псуватися, а навпаки – шалено підвищуватися в ціні. За пуери 20-річної витримки чайні колекціонери готові викладати тисячі доларів.

Як з’явився пуер?

Нікому достеменно невідомо, коли вперше скуштували пуер, але витриманий чай подавали до імператорського столу ще за часів династії Мін. Саме тоді він отримав свою назву «Пуер Ча» – «чай з Пуеру», це міський округ в провінції Юньнань.

Основна особливість цього виду чаїв – довготривала витримка або постферментація, завдяки якій пуери набувають своїх властивостей. Колись давно чай, щоб дістатись до покупця, долав складний і тривалий шлях: його перевозили в тюках на конях. В дорозі чайне листя поливалося дощем, овіювалося вітром і сушилося під сонцем. Таким чином вже готовий чай додатково ферментувався и перетворювався на пуер.

Технологія виробництва пуерів

Батьківщиною цього напою є провінція Юньнань, що на південному заході Китаю. Тут віками вирощують і виготовляють чай Шен Пуер. Цікаво, що технологія виробництва за цей час практично не змінилася і включає обов’язкові етапи:

  • збір листя на чайних плантаціях, що розташовані в горах на висоті 1,5 – 5 км;
  • підв’ялювання сировини в затінку на вулиці;
  • прогрівання листя парою протягом 15 хвилин;
  • підсушування в природніх умовах.

Це лише перша стадія – виготовлення «маоча» – напівфабрикату. Його можна залишити як є, і тоді це буде слабоферментований зелений чай. Але для того, щоб отримати справжній пуер, маоча пресують у точі – круглі коржики і залишають дозрівати ще мінімум 3 роки. Цей етап називається постферментацією. Після цього зелений пуер готовий до вживання, але піку смаку за думкою знавців, чай набуває через 10-12 років витримки.

Пуери Шен і Шу: що спільного і відмінного

Насправді в сучасному чайному світі існує два віди пуерів: Шен і Шу. Класичний, виготовлений за традиційною технологією витриманий пуер – зелений Шен. Але виробникам завжди хотілося скоротити час виготовлення пуеру, щоб не чекати роками, поки чай дозріє. І у 80-х роках минулого століття знаменита китайська чайна фабрика «Менхай» вперше отримала пуер за допомогою методу прискореної ферментації.

Нюанси виготовлення Шу пуеру

Чай, що виготовили таким способом, отримав назву Шу Пуер. Відмінність від класичної технології полягала в тому, що замість постферментації – обов’язкового тривалого дозрівання після виготовлення, використали технологію прискореної ферментації. Чайне листя після короткого підв’ялювання згрібають у великі купи, рясно зволожують і накривають. Всередині сировини починається інтенсивний процес ферментації, який триває до 45 діб. Далі чай прогрівають, остаточно підсушують і пресують у форми. Після цього чай Шу пуер готовий до споживання, проте може, як і Шен зберігатися роками.

Використання технології прискореної ферментації зробило пуери доступнішими за ціною і кардинально скоротило час виготовлення. В інтернет-магазині New Tea можна Шу пуер купити за ціною від 300 грн. за 100 г. пресованого чаю. Це значно дешевше, ніж чай 10-річної витримки.

66f2837ee80c9.webp

Порівнюємо два види пуерів

Молодий Шен пуер – слабоферментований, за кольором листя і настою схожий на зелений чай. Відрізняється легкою кіслинкою і приємним солодкуватим післясмаком. Молодий пуер має терпкуватий смак, проте, чим старший чай, тим він лагідніший, не набуває гіркоти, навіть, якщо перетримати заварку.

Шу пуер – чай сильнофермпентований, від того темний від самого виготовлення, настій темно-янтарний. Але смак, хоч і густий, але м’який і з шоколадними нотами. Шу можна впізнати за ароматом – він землистий. Ферментований Шу, як і молодий Шен, важливо не перетримати, щоб не зіпсувати напій гіркотою.

Отже, смак і аромат чаю напряму залежать від витримки та різновиду пуеру. Сподіваємося, надана інформація допоможе вам визначитися, з якого виду починати знайомство з пуерами. Якщо вагаєтеся чи невпевнені, чи варто витрачати величезні гроші на колекційний пуер, радимо спробувати мініточі – це пресований пуер вагою 5-10 г. Мініточа – порція на одне чаювання, коштує доступно і дає можливість відчути всі особливості пуеру.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні