Visa і Mastercard: найважливіше про платіжні системи*

0

В будь-якому українському банку картки для виплат чи кредитні обслуговуються платіжними системами Віза чи Мастеркард. Варто розібратися, в чому полягають особливості кожної з них.

AD_4nXcFcBK02OWQKzgGxdho5_PorHuyonLMeSF2L_hJrDWYQYV4PcivHqu5XfdDl8BzAgRshpO2PfspkHDUaj1O5LU0SEnNsSQ_zX3qi4y-SWXVbP8C7HfVexzCbtSx2Yjy22UaE2jskrP-GNYOVENjZlmdGVw?key=Y03f2O2PpOYTtSBpXm6xyw

Платіжна система Visa

У 1958 році у США випустили картку BankAmericard. Щоб популяризувати її серед американців, 1976-го Банк Америки створив нову корпоративну структуру — Visa. Вже у наступні два десятиліття компанія:

  • запропонувала унікальні картки рівня «люкс»;
  • створила та розповсюдила систему банкоматів по всьому світу;
  • розробила картки для передплати та смарткартки.

Зараз система залишається однією з найпоширеніших у світі. Вона працює на міжнародному рівні, гарантує безпечні перекази безготівкових коштів. Як правило, гроші надсилають з кредитних, дебетових та карток передплати.

Діє за таким алгоритмом:

  1. Для оплати за товари та послуги власник картки прикладає її до POS-термінала.
  2. На пристрої формується запит до банку-еквайра, який обслуговує конкретний магазин, заклад чи всю мережу.
  3. Від банка-еквайра до банка-емітента, який видав користувачеві картку, надсилається згода на транзакцію.
  4. Кошти списуються з рахунку.
  5. Інформація про операцію надсилається на термінал.

Бонуси та переваги для користувачів Visa залежать від рівня картки. Наприклад, з Visa Classic можна знімати готівку та отримувати консультації в будь-який час доби, а з Visa Signature пропонуються розширений захист на час поїздок, юридична та медична допомога, послуги консьєржа.

Платіжна система Mastercard

Історія цієї системи починається у 1996 році з підписання угоди про створення  асоціації Interbank Card Association. Через два роки організація уклала ще одну — з Eurocard. Це стало початком тривалого партнерства Mastercard International та Europay International. Свою назву система отримала тільки у 1979 році.

Працює на міжнародному рівні, діє за тим же принципом, що й Visa. Переваги також залежатимуть від рівня картки, який вибирає клієнт. Наприклад, зі Standard Mastercard можна сплачувати покупки онлайн та офлайн, а World Mastercard пропонує знижки на квитки, оренду транспорту, готель тощо.

Відмінності систем

Системи відрізняються:

  1. Валютою транзакцій. У Visa це долари, у Mastercard — євро.
  2. Кодом на картці. У Visa — CVV та CVV2, у Mastercard — CVC та CVC2.
  3. Конверсією валюти. Залежить від країни перебування та картки, вибраної для розрахунку.

Щодо захисту обидві системи надійні. В них використовується система 3D Secure, що передбачає двофазну аутентифікацію для онлайн-платежів. Тому радимо вибирати з огляду на валюту, яку частіше використовуєте.

Сервіс ZEN.COM дозволяє оформити ZEN Mastercard®, з якою можна переказувати кошти в будь-якій точці світу одночасно у 28 валютах. Вона є у віртуальному та фізичному варіантах. Пластикова картка додатково захищена технологією Digital First: на поверхні картки не друкують її реквізити — вони доступні тільки власнику в застосунку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні