--> Це проблема з політичним присмаком, - волиняни з «львівським минулим» про сміття від Садового | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Це проблема з політичним присмаком, - волиняни з «львівським минулим» про сміття від Садового

2
-5
Це проблема з політичним присмаком, - волиняни з «львівським минулим» про сміття від Садового
Ось уже вісім місяців триває сміттєва епопея у Львові. З часу Грибовицької трагедії Місто Лева то потопає у смітті, то розвозить його чи не у всі регіони України.

Нещодавно й Луцька міська рада отримала лист від мера Андрія Садового з проханням тимчасово приймати на міський полігон принаймні 12 тонн сміття на день, зважаючи на критичну ситуацію у Львові.

Днями сусідньому місту за підтримки Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана вдалось знайти ділянку у Яворівському районі, на якій в перспективі буде облаштовано полігон та сміттєпереробний комплекс. Та зважаючи на протест районної влади, проблема вирішиться не скоро.

Тож «Волинь24» поцікавилось думкою волинян, які мають львівське коріння або ж свого часу жили у сусідньому обласному центрі, щодо перспективи вивезення сміття на луцький полігон та чи працюють у цьому випадку «правила добросусідства»?

Михайло Імберовський, депутат Волинської обласної ради («Самопоміч»):

«З точки зору людської моралі потрібно підставити плече сусідньому місту»
«З точки зору людської моралі потрібно підставити плече сусідньому місту»

Ситуація, яка склалась у Львові, в дечому є рукотворною. Львів – велике місто, мільйонник і проблема сміття там теж велика. У влади Львова ще навесні минулого року були домовленості щодо будівництва сміттєпереробного заводу, були виділені на це кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, але потрібно розуміти, що одне місто не може впоратись з таким складним завданням, як будівництво сміттєпереробного заводу.

Для цього потрібна співпраця з ОДА, президентською гілкою влади, які свідомо блокували таке рішення. Насправді проблему можна було вирішити значно раніше, не дотягуючи до того, що є зараз.

Зараз, на щастя, з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом досягнуті домовленості про виділення земельної ділянки. Думаю, найближчим часом вона буде облаштованою. Тому, ще невідомо, чи буде така гостра потреба возити львівське сміття на Волинь. Але з точки зору людської моралі потрібно підставити плече сусідньому місту.

За часів мерства Богдана Шиби була схожа ситуація у Тернополі. Тоді вирішити проблему допомогли якраз мери сусідніх міст.

Ми всі любимо їздити до Львова, багато в чому беремо приклад з нього, а коли місто опинилось в блокаді, мер Андрій Садовий залишився сам-на-сам з проблемою.

А щодо можливого невдоволення жителів Брища, я можу сказати лише одне – з людьми потрібно говорити, пояснювати їм ситуацію. Думаю, тоді вони по-іншому цю ситуацію сприйматимуть.

Можливо настане такий час, коли у Львові буде великий переробний завод і ми ще своє сміття туди возитимемо. Як ми тоді дивитимемось в очі львів’янам?

Святослав Кравчук, депутат Волинської обласної ради («Наш край»):
«В межах розумного, думаю, львівське сміття було б не дуже обтяжливим для Луцька»
«В межах розумного, думаю, львівське сміття було б не дуже обтяжливим для Луцька»

З моєї точки зору, в тій ситуації, що сьогодні склалась у Львові, в першу чергу винен мер Андрій Садовий і він повинен це визнати. Речі, пов’язані з вивезенням сміття, це не державна функція, це функція місцевого самоврядування. На жаль, проблема переросла у політичну.

Але в тій ситуації, що вже склалась, я думаю, інші міста та райони повинні виручити Львів. Адже така ситуація може статись з кожним.
В межах розумного, думаю, львівське сміття було б не дуже обтяжливим для Луцька, зважаючи на наявність сортувальної лінії.

Тому, на мою думку, цю проблему можна було б і не виносити на загал, принижуючи один одного, не вивозити його рік не зрозуміло куди. Краще було б заключити договори про вивіз сміття в межах можливостей кожного регіону до моменту вирішення проблеми у Львові.

Думаю, що в цьому випадку Львів не порушуватиме власних правил і вивозитиме стільки сміття, скільки буде передбачено у договорі.

Анатолій Грицюк, депутат Волинської обласної ради («Радикальна партія Олега Ляшка»):
«Я свідомий того, що проблема, яка з’явилась у Львові, з політичним присмаком»
«Я свідомий того, що проблема, яка з’явилась у Львові, з політичним присмаком»

Я чув, що Львів вже знайшов місце для вивезення сміття, є серйозне погодження з Володимиром Гройсманом, але безперечно це довгостроковий проект.

Я свідомий того, що проблема, яка з’явилась у Львові, з політичним присмаком.

Але мені здається, коли ситуація катастрофічна, враховуючи щирі серця українців, ми повинні один одному допомагати. У Львові живуть українці, яким ми повинні допомагати.

На превеликий жаль, Петро Порошенко цю проблематику закручує в спіраль, щоб показати невміння Андрія Садового вирішити проблему. Тому що львівський мер – основний претендент, який може йти на президентські вибори в опозиції. А повторні вибори президента вже незабаром.

Загалом я вважаю, що волиняни повинні допомогти львів’янам, але повинна бути порядність з боку львів’ян, прозорість і чіткі правила. Проблему потрібно вирішити спільними зусиллями, бо не дай Боже така ситуація станеться в Луцьку і нам не буде куди вивозити сміття.

Валерій Діброва, депутат Волинської обласної ради («Солідарність»):
«Не потрібно переводити все в політичну площину – «хтось хоче, а хтось не хоче»
«Не потрібно переводити все в політичну площину – «хтось хоче, а хтось не хоче»

Я знаю, що біля Яворова вже знайшли ділянку площею 12 гектарів, на якій можна швидко облаштувати полігон, а пізніше – збудувати завод з переробки сміття. От якраз це потрібно зробити якомога швидше. При їхніх технічних і фінансових можливостях це можна зробити оперативно.

А взагалі, чому Луцьк повинен приймати львівське сміття? Я не мер Луцька і не керівник сміттєзвалища в Брищі, не знаю розрахунків, тому не можу робити ніяких висновків. Але давайте виходити з того, чи взагалі доцільно возити сміття за 170 кілометрів? А де тоді економіка, здоровий глузд? Уявіть, яким дорогим це сміття буде.

Не потрібно переводити це в політичну площину – «хтось хоче, а хтось не хоче». Це економіка і бізнес.

Анатолій Вітів, депутат Волинської обласної ради («Свобода»):

«Навіть прохання львівської влади, адресоване луцькій, не є проханням, це просто піар»
«Навіть прохання львівської влади, адресоване луцькій, не є проханням, це просто піар»

Ця ситуація – це зразок безгосподарності львівського мера. Маючи десять років, можна було б вирішити питання утилізації сміття. А якщо на смітті робити великі гроші, звісно це питання ніколи не буде вирішено.

У Львові на цьому якраз робились великі гроші. Я читав журналістське розслідування, в якому йшлось про великі відкати на смітті у Львові.

Думаю, якщо мер Садовий перестане піаритись на тому, що побудували попередні покоління, зокрема архітектурі, а займеться господаркою, можливо щось і зрушить з місця. Але поки є тільки піар.

Я думаю, що навіть прохання львівської влади, адресоване луцькій, не є проханням, це просто піар. Є рішення Луцької міської ради про недопущення вивозу львівського сміття в Брище. І думаю, що лучани, а тим більше жителі Брища, будуть не в захваті від такої пропозиції.

Вони і так те сміття возять по лісах, полях. Коли сніг зійде, ми ще побачимо, скільки є місць безгосподарності Садового.

Однозначно міська влада Луцька повинна відмовити Садовому, адже він не вирішує проблеми лучан. В першу чергу Садовий повинен піти у відставку і тоді проблема вирішиться сама собою.

Ірина Констанкевич, народний депутат України («УКРОП»):
«Ми повинні допомогти у вирішенні цього гіперскладного питання»
«Ми повинні допомогти у вирішенні цього гіперскладного питання»

Це питання має два аспекти. Перший з яких – це відповідальність пана Садового за дану ситуацію. Те, що сталось, це наслідок його бездіяльності, злочинної халатності. Адже не секрет, що питання про сміттєпереробний завод неодноразово порушувалося, але мерія блокувала його з якихось причин.

А з іншого боку, який вихід із критичної ситуації, в якій опинилося одне з найгарніших міст України, найпотужніший туристичний центр, освітній, культурно-мистецький, зрештою духовний символ нашої держави?

З огляду на ці аргументи і те, скільки там проживає людей, ми повинні допомогти у вирішенні цього гіперскладного питання. В традиціях українців завжди було допомагати сусідами у біді. То як можемо зараз стояти осторонь і казати "моя хата скраю...."? Якось не по-людськи.

Богдан Шиба, в. о. генерального директора ДП «Волиньстандартметрологія»:
«Немає сенсу з допомогою сміття розводити волинян і галичан на різні табори»
«Немає сенсу з допомогою сміття розводити волинян і галичан на різні табори»

Це питання навмисно доведено до такого стану, що воно перетворилось на політичне. Немає сенсу з допомогою сміття розводити волинян і галичан на різні табори. Тому саме питання некоректне. Журналістам не слід розділяти людей.

Вже й на Львівщині люди поділились – Яворівський район не хоче приймати сміття. То куди його, в космос відправляти? Цю бульку навмисно надули і тепер це чиста політика, яка розділяє українців на волинян і львів’ян.

Сміття треба вивозити туди, куди можливо, під наглядом контролюючих структур і переробляти своєчасно. Це спроба поділити Україну не на схід і захід, а на – Волинь, Галичину, посварити людей, кордони поставити, не пускати львівських машин на Волинь.

Якщо не слід вивозити сміття, значить потрібно поставити кордон. Це так, як колись польський воєвода зробив сокальський кордон, щоб в 30-ті роки з Галичини літературу націоналістичну не возили. Тоді волинян і галичан пробували посварити поляки, а тепер це роблять самі ж українці. Це абсурд і питання це політично-провокаційне!

Підготувала Віталія САХНІК

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бидласу Садовому не в політику треба було гратися а містом керувати....
Відповісти
Дикуни! Я проти того, щоб ми приймали чуже сміття. Хочете такі самі проблеми мати? Ви розумієте, що домовленність буде одною - а возитимуть в рази більше + нашим депутатиками будут відкати відвалювати... Що за цирк? Ні - і крапка!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні