Як волинські політики коментують скандал із поліцейськими-хабарниками

2
-4
Як волинські політики коментують скандал із поліцейськими-хабарниками
Збій у реформі чи навпаки – добрий сигнал про те, що зловмисників і хабарників в правоохоронних органах тепер викривають та притягують до відповідальності?

Резонансне затримання трьох інспекторів з дорожнього нагляду під час отримання хабара від водія-порушника на трасі у Ківерцівському районі волиняни сприйняли по-різному. Для одних це стало приводом резюмувати: нічого в системі не змінилося, як «працювали» даівці «з кущів», так і продовжують свою справу у перейменованих підрозділах поліції. Адже з’ясувалося, що двоє із затриманих інспекторів не пройшли переатестацію, проте були відновлені на посадах через суд.

Інші ж навпаки переконані, що такий епізод є свідченням ефективної боротьби з корупцією.

Нагадаємо, 6 березня троє поліцейських попалися на хабарі: зупинили п’яного водія, запропонували йому за нескладання протоколу «сплатити» 9 тисяч гривень штрафу. На місце події прибули працівники внутрішньої безпеки. Поліцейські-хабарники почали втікати він колег, викидаючи з автомобіля гроші та талони на паливо, які отримали від водіїв у якості відкупу. Поблизу села Завітне Ківерцівського району оперативники внутрішньої безпеки їх наздогнали.

Видання «Волинь24» поцікавилося у волинських політиків їхньою позицією стосовно цієї резонансної події та загалом – реформи поліції.


Ігор ГУЗЬ, народний депутат України, «Народний фронт»:

За одним випадком говорити, чи спрацювала реформа чи ні – не можна. Є сотні інших випадків – хороших, поганих, різних. Реформа поліції – це не реформування одного відділу в міськраді з трьох людей, коли чітко можна резюмувати, що з того вийшло.

Поліція – це структура, яка нараховує сотні тисяч працівників, не реформувалася чверть століття і ще має за собою радянські проблеми. Тому я б не сказав, що за цим випадком можна робити висновок, чи вдалася реформа. Особисто я вважаю, що реформа в поліції – одна із передових та позитивних у порівнянні з іншими реформами, особливо, в системі правоохоронних органів.

А що стосується самого затримання конкретних осіб – це позитивний момент. Коли поліцейські затримали поліцейських за хабар, за протиправні дії – це добрий сигнал. Раніше таке навряд чи ми могли б побачити.


Михайло ІМБЕРОВСЬКИЙ, депутат Волинської обласної ради, «Самопоміч»:

Ми не можемо, на жаль, відібрати в поліцію 100% чесних і порядних людей, це закономірно. Але ми повинні зробити все, щоб нечесні люди, які там є, швидко виявлялись і були серйозно покарані. Саме – серйозно, адже в середньому по Україні поліцейські мають непогані зарплати, саме через складність роботи і через високу спокусу отримання хабарів.

Але найголовніше, чому я – за жорстке покарання, це те, що за багато років ми вперше маємо таку високу довіру до реформованої поліції і не можемо допустити втрату цієї довіри через кількох покидьків, які прийшли в поліцію для нечесної наживи.


Микола ФЕДІК, депутат Луцької міської ради, «Свобода»:

Інцидент з волинськими поліцейськими, які попалися на хабарництві, ще раз доводить: справжньої реформи поліції у нас не відбулося, як би не розпинався про це Арсен Аваков. Втім, як і реформ у інших сферах.

Так, міліцію перейменували на поліцію, вручили нову форму. Навіть авто оновили. Але світогляд працівників не змінили. Верхівка залишилася нелюстрована. В результаті, ніхто фактично не був притягнутий до відповідальності за корупцію.

Стару колоду карт не викинули, а просто перетасували. Система продовжила своє існування. Лише під іншою вивіскою. Це стосується не тільки поліції, а всіх правоохоронних органів та судів. Ця влада не має бажання боротися з корупцією. Зате не проти її очолювати. Система й надалі працює.


Ігор ПОЛІЩУК, депутат Луцької міської ради, «УКРОП»:

Із власних спостережень та висновків не можу сказати, що це є системним явищем, але й не можна однозначно сказати, що такий випадок одиничний.

Реформа поліції в Україні від самого початку була більше спрямована на швидкий ефект в ЗМІ та створення позитивного іміджу для тих, хто цю реформу впроваджував. Однак це надто складний процес, щоб підходити до нього поверхнево й непродумано, надто заполітизовувати його.

Необхідно детально продумувати кожен крок й працювати на далеку перспективу без претензій на великі політичні дивіденди.


Михайло ШЕЛЕП, громадський діяч, політик, «Народний контроль»:

Скажу так: треба розділяти реформу поліції на дві складові: 1. набір нових людей в патрульну поліцію, і тут я вважаю що реформа здебільшого вдалась; 2. переатестація старої міліції, з чим виникли найбільші проблеми.

Адже на початку реформи переатестація старих кадрів, принаймні на Волині, проводилась доволі добре під контролем громадськості, багато старих кадрів було відсіяно зі служби. Але це не сподобалось очільникам МВС і почався відкат реформи: атестаційні комісії почали міняти, суди почали поновлювати звільнених міліціонерів і т.п. Тому нічого дивного нема у тому що саме старі кадри вкотре попались на корупції.


Богдан БОГОНОС, депутат Луцької міської ради, «Свобода»:

Зміною вивіски, на жаль, реформу не зробити. Ні в якому разі не можна брати на службу тих, хто уже був «у системі». Разом з тим змінювати необхідно і судову гілку влади. Допоки справи будуть «вирішуватись» у судах – успішну країну ми не побудуємо.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
перевертні платили бабло при купівлі посал даішніків.в кожного з ціх дайців гарний послужний список з закритих за гроші в прокуратуру злочинів.
Відповісти
Свободовцы, как обычно, показали свою никчемность.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні