У Луцьку говорили про протистояння з поляками у роки Другої світової

0
-3
У Луцьку говорили про протистояння з поляками у роки Другої світової
У Луцьку обговорили передумови, причини та перебіг українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни.

28 квітня 2017 року на ініціативу Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Передумови, причини та перебіг українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни».

Це вже третій науковий захід організований Волинською «Просвітою» в межах проекту «тільки правда нам важлива…».

На науковому заході були представлені найкрупніші наукові інституції України серед яких: Інститут історії України НАН України (Київ), Львівське відділення інституту археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського, Український інститут національної пам’яті (Київ), Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки (Луцьк), Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет Осторзька академія, Житомирський педагогічний університет імені Івана Франка, Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка.

Участь у науковому дискурсі взяли близько десятка докторів наук, професорів та стільки ж кандидатів наук, доцентів. Круглий стіл працював у рамках трьох тематичних панелей: «Передумови та причини українсько-польського протистояння», «Перебіг міжнаціонального конфлікту на Західній Україні», «Проблеми кількості жертв «Волинської трагедії».

Науковці представили нові архівні документи, власні дослідження, спростовуючи необґрунтовані та завищені цифри жертв Волинської трагедії, які називає польська сторона.

Дискутували про достовірність джерел, що лягають в основу досліджень, демонстрували інтерактивні карти динаміки та кількості жертв міжнаціонального конфлікту, ділилися знахідками цікавих документів. Жвава дискусія, кількість запитань – засвідчили про актуальність, та високий інтерес учасників круглого столу до піднятої проблематики.

Захід проходив за підтримки Волинської обласної державної адміністрації, з благословення Митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Окрім науковців до дискусії долучилися громадські діячі, студентська молодь, волинська інтелігенція.

Результатом Всеукраїнського круглого столу стало прийняття звернення його учасників до влади, народження нових ідей, щодо розвитку і поглиблення досліджень Волинської трагедії та обговорення нових форм популяризації української історії.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні