У Луцьку 12 округів - обділені

0
8
У Луцьку 12 округів - обділені
У 2015 році Луцьк розділили на 42 виборчі округи. В ідеалі кожен з них мав би отримати свого представника в Луцькій міській раді.

Проте цього не відбулося: вибори 2015 року залишили 12 округів "осиротілими", а 7 забезпечили подвійним представництвом у сесійній залі. Подібний дисонанс можна спостерігати по всій Україні, - повідомляє "Конкурент".

Де-юре, кожен із 42-х обранців громади в Луцькій міській раді повинен рівноцінно відповідати за все місто, оскільки обиралися вони в єдиному багатомандатному окрузі, а розподіл на 42-і територіальні виборчі одиниці проводився лише для формування партійного списку.

Проте, на ділі все виходить по-іншому. Першим про це заговорив депутат Андрій Покровський. Він переконує, що, як правило, кожен депутат першочергово дбатиме про вирішення питань та фінансування свого виборчого округу, забуваючи про ті райони, де нібито нема депутата.

"Я хочу, аби ми знайшли конструктивний вихід у вирішенні цього питання. Ми можемо створити додатковий фонд для фінансування округів без депутатів. Можна також кошти депутатських фондів розділити пропорційно по всіх округах. Ми маємо виходити виключно з позиції справедливості. Там, де в окрузі є депутат, громадяни напишуть на нього звернення з проханням встановити, скажімо лавку, депутат відреагує. Але ж треба подумати й про округи, які лишились без депутатів. Треба відновити соціальну справедливість", – зазначив він.

Журналісти змогли вивести середню кількість відремонтованих дворів та запланованих майданчиків за різними категоріями округів.

Без депутата: 0,66 відремонтованих дворів на округ. 0,25 запланованих майданчиків на округ.

Один депутат: 2,37 відремонтованих дворів на округ. 0,82 запланованих майданчиків на округ.

Два депутати: 2 відремонтовані двори на округ. 1, 14 запланованих майданчиків на округ.

Підсумкові цифри демонструють, що округи, які мають депутатів, в середньому ремонтують втричі більше прибудинкових територій та будують вчетверо більше спортивних майданчиків у своїй районах.

Також в раді створили депутатський фонд, загальна сума якого становить 4 мільйони 200 тисяч гривень, з яких у розпорядження кожного депутата Луцькради перебуває по 100 тисяч гривень. Скільки з цих коштів буде залучено на потреби 43 956 виборців (к-сть виборців в уточнених списках виборців у місті Луцьку – 156 348), які не мають свого депутата?

Як бачимо, справедливість розподілення коштів по округах в Луцьку значно "кульгавить": округи без депутатів залишаються обділеними і в ремонті прибудинкових територій, і в будівництві спортивних об'єктів. Також до цього можна додати, що через відсутність своїх представників жителям окремих районів набагато важче отримати кошти із депутатських фондів. Будь-який депутат першочергово думає про свій округ, про свої рейтинги та майбутні вибори. Логічно, що він буде боротися за кошти саме для власних виборців.

Зрозуміло, що таку несправедливість необхідно вирішувати та робити це якнайшвидше, оскільки в "бездепутатських" районах проживає 43 956 виборців (лише виборців, а там ще є і діти), що становить майже третину від загальної кількості.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні