Через підприємицю з Луцька армія не може харчуватися по-сучасному

0
-5
Через підприємицю з Луцька армія не може харчуватися по-сучасному
Підприємиця з Луцька Алла Богдан подала до суду через неналежну, на її думку, процедуру підписання наказу Міністерства оборони, яким передбачений перехід військових частин ЗСУ на нову систему харчування до кінця 2019 року. Суд виніс ухвалу призупинити дію наказу і скасувати всі тендери на постачання армії продуктами за новим списком, доки справу не розглянуть по суті. Це означає, що 54% військових частин Збройних сил України цього року не перейдуть на нову систему харчування, яку в народі називають «натівською».

Цікаво, що фізична особа-підприємець Алла Костянтинівна Богдан 14 разів брала участь у тендерах, в яких 11 разів вигравало ТОВ, один із засновників якого зареєстрований у Донецьку. А загалом Алла Богдан брала участь в тендерах на постачання продуктів армії 68 разів. І в 67 програвала!

Єдиний тендер, який виграла ФОП Алла Богдан, – від Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на суму понад 4 мільйони гривень на постачання продуктів і сушених продуктів за каталогом продуктів харчування для учасників міжнародних тактичних навчань з числа особового складу іноземного контингенту.

Як повідомив «Укрінформ», на чергове засідання суду 13 серпня Алла Богдан не з’явилася, як, зрештою, й на всі попередні. Суддя Окружного адміністративного суду Києва Альона Мазур засідання у справі перенесла на 4 вересня. Як пояснила суддя, засідання перенесено у зв'язку з тим, що позивач має ознайомитись з матеріалами, долученими до справи Міністерством оборони. Зокрема, йдеться про лист Державної регуляторної служби.

Тим часом усі тендери на постачання продуктів за новим каталогом в цьому році вже провести не вдасться, і половина частин Збройних сил України харчуватиметься по-старому. Якщо ж Міністерство оборони програє суд, то наступного року вже усі частини ЗСУ, навіть ті, де зараз працює нова система, будуть харчуватися, як за Союзу.


35 ПРОДУКТІВ ЧИ 419?



Що таке нова система харчування в армії і чим вона відрізняється від старої, розповіла в інтерв’ю інформагенції «Дивись.info» Діана Петреня, керівник реформи харчування Проєктного офісу реформ Міноборони.

За її словами у старому нормативі, за яким харчуються солдати, є 35 найменувань продуктів. Цей норматив був розроблений десь у середині 60-х років минулого століття. Він оновлювався, але несуттєво. Десь додавали сало, ще щось.

«У чому найбільша підступність цієї норми? Річ у тім, що за нормами там немає великої кількості продуктів, яких у 60-х просто не існували. Наприклад, йогурти або розчинна кава, яка тоді вважалася розкішшю. Відповідно, армію кавою ніхто не забезпечував. Або, наприклад, 650 грамів хліба. На основі нашого досвіду після переходу на каталог найздоровіші чоловіки за великих фізичних навантажень з’їдають 350 грамів хліба. Виходило так, що, згідно з нормою, ці 650 грамів хліба однаково видають – або ти їх з’їси, або викинеш. І так практично по усім пунктах», – каже Діана Петреня.

В Офісі реформ Міністерства оборони України вирішили, що харчування в армії має розраховуватися не на основі грамів, а за калорійністю. Адже норма у 650 грамів хліба взялася саме з калорій, які має отримати боєць.

«Інша річ, що ту ж кількість калорій можна отримати з інших продуктів, – розповідає керівник реформи харчування Проєктного офісу реформ Міноборони. – Відповідно, ми ввели обмеження за калорійністю, натомість запровадили великий вибір продуктів. Зрозуміло, що потрібної кількості калорій можна досягнути, годуючи бійця лише хлібом і маслом. Але щоби цього не відбулося, була створена спеціальна комп’ютерна програма. Начальник продовольчого постачання, який складає меню на тиждень, заповнює спеціальну заявку. Заходить у програму, де зазначає, що у понеділок будуть готувати борщ. Ставить галочку навпроти борщу, який має певний набір продуктів, а відтак і калорійність. Тоді програма автоматично віднімає ту кількість калорій і пропонує на вибір меню з других страв, третіх, печива, компоту тощо. Є дуже чітке обмеження у програмі, яке не дозволяє поставити лише борщ та солодощі і у такий спосіб нагнати калорійність. Обов’язково має бути м’ясна страва, гарнір та салат. Якщо начпрод не поставить біля цих страв голочки, то у нього не сформується заявка. Відповідно, меню складається на тиждень. Автоматично кожна страва розкладається на продукти. Тижневе меню формується у тижневе замовлення продуктів, яке передається безпосередньо постачальнику. Постачальників продуктів у нас значно більше, ніж аутсорсерів. Таким чином ми спокійно вводимо на ринок конкуренцію. Крім того, від постачальників ми не залежимо. У нас є розроблені технічні умови на всі 400 позицій, де міститься чіткий опис продуктів. Постачальник має надати відповідні документи, які засвідчують якість продукту. Зрозуміло, що будь-який сертифікат якості можна підробити. Тому ми передбачили можливість повернення продуктів, якщо вони не відповідають нашим технічним умовам. Наприклад, діаметр капелюшка печериці менший, ніж передбачено технічним умовами. Передбачені штрафні санкції за невиконання умов угоди. Крім того, якщо продукт швидко псується, його мають замінити протягом години, якщо довго зберігається – протягом доби. Якість продуктів, які надходять, дуже виросла, тому що начпроди не бояться повертати неякісний товар. Відповідно, оскільки ми купуємо лише продукти із розширеного асортименту, то постало питання, хто це готуватиме? Країна перебуває у стані війни, отже, нам потрібні свої військові кухарі. Водночас, щоб солдати не чергували по кухні і не чистили картоплю, ми можемо найняти цивільний обслуговуючий персонал за угодою найму. Таким чином ми покриваємо увесь ланцюжок. Крім того, ми користуємося електронним складом. Бачимо кількість товару, який надходить, і знаємо, скільки продуктів має перейти на кухню. Усе це відстежується онлайн».



У новому каталозі продуктів уже не 35 найменувань, а 419. І за такою системою в армії вже харчується 73 військові частини. У відсотковому співвідношенні – це 46%.

Але через судовий позов не тільки решта частин не перейдуть на нову систему харчування, але й ці 73 можуть знову повернутися до старої, як за Союзу. Якщо Міноборони програє суд.

«Ті, хто вже перейшов на нову систему до кінця року, за нею і харчуватимуться. Тому що угоди на поставку продуктів у ці 73 військові частини були укладені торік, і вони були укладені за зовсім іншим наказом. Якщо Міноборони програє суд, це означає, що нові частини так і не будуть переведені на нову систему харчування. Водночас, ймовірно, не буде правових підстав оголошувати торги на продукти для тих частин, які вже перейшли», – нарікає Діана Петреня.

ЯНУКОВИЧ І СЕПАРАТИСТИ

ФОП Алла Костянтинівна Богдан була, згідно з даними YouControl, зареєстрована у червні 2016 року, пише Оксана Дудар на сайті ІА «Дивись.info». Основний вид діяльності – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Зареєстрована підприємиця у Луцьку за адресою: вулиця Конякіна, будинок 25-а, квартира 25.

Прінт-скрін документів на торги, які подавала Алла Богдан. Клікніть для збільшення
Прінт-скрін документів на торги, які подавала Алла Богдан. Клікніть для збільшення


Єдиний тендер, який ФОП виграла, – від Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на суму у понад 4 мільйони гривень на постачання продуктів і сушених продуктів за каталогом продуктів харчування для учасників міжнародних тактичних навчань з числа особового складу іноземного контингенту. До речі, Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного отримує каталог з 615 пунктів – це набір продуктів для інструкторів НАТО.

Незважаючи на програні тендери, участь у торгах ФОП Алла Костянтинівна Богдан, згідно із даними Dozorro, бере із завидною регулярністю. Вона 45 разів виходила на аукціони від Міністерства оборони та 23 рази від військової частини 3078. І весь час програвала.

Цьогоріч Алла Богдан почала затягувати проведення аукціонів, подаючи одна за одною скарги в Антимонопольний комітет України. А коли минув місяць, відведений, згідно із законодавством на скарги до АМКУ, ФОП звернулася до суду із заявою про те, що вона вважає усі тендери (і не лише той, у якому вона брала участь), котрі стосуються переходу військових частин на нову систему харчування, неправильними, і їх потрібно скасувати.

Суддя винесла ухвалу про скасування цих торгів. Ухвала діє до засідання, на якому має бути винесене кінцеве рішення у справі. Після першої ухвали була винесена друга, згідно з якою, доки не буде суду щодо тендерів, потрібно призупинити дію наказу, згідно з яким відбувається перехід усіх військових частин на нову систему харчування. Ці дві ухвали були винесені в один день, 16 липня, підписані вони різними суддями. Відповідно, з цього моменту усі процеси щодо переходу на нову систему харчування зупинилися, оскільки немає головного документа – наказу Міністерства оборони України.

Ухвалу про призупинення наказу Міністерства оборони «Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення із застосування каталогу продуктів харчування у 2019 році» винесла суддя скандального Окружного адміністративного суду Києва Альона Мазур. Спочатку вона призначила розгляд справи по суті на 13 серпня 2019 року, а 13 серпня перенесла засідання на 4 вересня.

Підприємиця Алла Богдан, яка подавала позов, на засідання суду не приходить, лише її представники. Не можуть з нею зв'язатися і представники Офісу реформ Міноборони. Вона то у відпустці, то на лікарняному.

Інформаційна агенція «Дивись.info» дослідила, що найчастіше на торгах, які програвала підприємиця Алла Богдан, зустрічалася із ТОВ «Продторг-НГ», ТОВ «Військторг» та ТОВ «Військсервіс-волонтер».

«Найцікавішою є друга компанія, з якою ФОП брала участь в аукціонах. Вони зустрілися 14 разів, з яких 11 договорів дісталося саме ТОВ «Військторг». Це дає підстави вважати, що ФОП належить до орбіти однієї з аутсортингових компаній-монополістів», – пише видання.

Прінт-скрін з Dozorro. Клікніть для збільшення
Прінт-скрін з Dozorro. Клікніть для збільшення


ТОВ «Військторг» було засноване чотири роки тому, за яких змінилися п’ятеро керівників. Так само змінювалися і засновники. Адреса останнього – Олександра Саєнка – місто Донецьк.

В історичних даних як директор і засновник значиться Андрій Усенко, який раніше був керівником ТОВ «Інтертрейд оіл», ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС», ТОВ «Адмен-груп» та ТВ «Фінанси Менеджмент» – найбільших постачальників харчування для армії за часів Януковича. Натомість сьогодні Андрій Усенко значиться серед засновників громадської організації «Клуб офіцерів ВВС». А юридична адреса цієї ГО – місто Луганськ, квартал Гостра Могила.

«2017 року ТОВ «Військторг» виграла тендерів на понад 2,5 мільярда гривень. 2018 рік був дещо скромнішим – компанія виграла торгів лише на майже 375 мільйонів гривень, дані за 2019 рік наразі відсутні, але вона залишається активним учасником аукціонів Міноборони. Уся наявна інформація жодним чином не пояснює, чому ФОП Алла Богдан, яка бере у торгах, судячи з результатів, лише для спортивного інтересу, вирішила через суд заблокувати перехід ЗСУ на нову систему харчування», – йдеться в матеріалі «Дивись.info».

На суді 13 серпня представник юридичного департаменту Міноборони Вадим Гордієнко заявив: «Ні Антимонопольний комітет України, ні господарські суди не підтвердили правоту позиції позивача щодо належного та повного оформлення документів». Водночас він відмовився відповідати на запитання, чи є судовий позов Алли Богдан помстою за відмову брати участь в тендері.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»), за матеріалами інформагенцій «Дивись.info» та «Укрінформ»

Фото – з фейсбук-сторінки «Офіс реформ МОУ»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні