Не лише вторгнення: які загрози існують для України з боку Білорусі

0
Не лише вторгнення: які загрози існують для України з боку Білорусі
Олександр Лукашенко не самостійний щодо рішення вводити білоруські війська на територію України.

Про це розповів політик і дипломат, посол України в Білорусі у 2010-2011 роках Роман Безсмертний, пише ТСН.

"Угоди у межах Союзної держави і спільна військова доктрина, міжгалузеві угоди між силовими відомствами обох країн дають можливість Генеральному штабу РФ керувати збройними силами Білорусі. Але для кремлівського фюрера важливо керувати білоруськими військами, але щоб Лукашенко ніс відповідальність за все, що відбувається у Білорусі", – каже Безсмертний.

На думку дипломата, обидва диктатори побоюються зростання протестних настроїв у Білорусі після вступу у війну проти України. Зокрема, 49% білорусів вважають, що їхні військові мають здатися у полон ЗСУ, якщо Лукашенко і Путін ухвалять рішення про вторгнення.

Загалом Лукашенко може зібрати до 30 тисяч, враховуючи силовиків. Ще ж 20 тис. російських військових перебуває у Білорусі. Але на думку Безсмертного, цієї кількості недостатньо для нового вторгнення з півночі.

Інші загрози від Білорусі
Роман Безсмертний наголошує, що крім прямого вторгнення є й інші загрози з Білорусі. Зокрема, це ракетні удари і диверсійно-розвідувальні групи.

"Загрозу можуть становити так звані ракетно-космічні сили. У Білорусі є деякі радянські комплекси, які могли бути модернізовані. Також є ракетні комплекси, які білоруси створили разом з китайцями. І Лукашенко може поділитися цими речами з Путіним", – припускає Безсмертний.

Також до українського кордону Білорусь стягнула багато бронетанкових військ, хоча більшість техніки – виробництва кінця 1950-х років і немодернізована.

"Білоруська армія з точки зору військової науки залишилася "совком". А радянська військова наука не здатна конкурувати із західною", – зазначає дипломат.

Безсмертний попереджає, що східну частину українсько-білоруського кордону може використати РФ.

"Хочу вам нагадати легенду спільних навчань російської та білоруської армії "Захід-2019". У них брали участь Північний флот РФ, Ленінградський військовий округ. Вони проробляли цей план вторгнення і він був реалізований у лютому 2022-го. Але це не означає, що він не може бути реалізований знову. Хоча такого потужного кулака у ворога, як тоді, зараз нема", – сказав дипломат.

За його інформацією, у лютому-березні близько 600 білорусів були задіяні у диверсійно-розвідувальній роботі проти України.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні