--> Чи можуть лампи для манікюру спричинити рак? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи можуть лампи для манікюру спричинити рак?

0
Чи можуть лампи для манікюру спричинити рак?
Манікюр гель-лаком - популярний нині спосіб прикрасити нігті. Майстер наносить на ваш власний або нарощений ніготь базу, кілька шарів гель-лаку і топ, а після кожного етапу - сушить під лампою з ультрафіолетом.

Процедура нібито безпечна, але. Нещодавно медична спільнота вкотре заговорила про такий манікюр у соцмережах, коли Олександр Коляда поділився даними дослідження з наукового журналу Nature Communications.

Вчені провели досліди на клітинах шкіри мишей та людей і заявили про потенційну небезпеку ультрафіолетових ламп, якими сушать гель-лак.

Чи можуть манікюрні сушарки спричинити рак шкіри або нігтів? Як зменшити вплив ультрафіолетових ламп для нігтів і які правила безпеки варто пам’ятати, перш ніж піти на манікюр?


Чи можуть манікюрні лампи спричинити рак?
"Говорячи про ультрафіолет, ми виділяємо ультрафіолетові промені групи А (UVA або УФ-А) і групи B (UVB або УФ-В), які проникають у шкіру людини. УФ-В викликає опіки, УФ-А проникає в шкіру глибше", – розповідає дерматологиня Алла Букіна.
Ультрафіолетові лампи, якими сушать нарощені нігті та гель-лак, бувають двох видів – люмінесцентні та світлодіодні (LED). Обидва види випромінюють хвилі УФ-А (UVA) – потенційно небезпечні та канцерогенні.

"Світлодіодним лампам потрібно менше часу, оскільки вони випромінюють хвилі з більш високою інтенсивністю. Кількість часу, який клієнти проводять під ультрафіолетовим світлом, залежить від кількості, типу та інтенсивності лампочок у лампі", – каже онкодерматологиня Тетяна Селіванова.

Думка про те, що ультрафіолетові сушарки для нігтів є шкідливими – не нова. У 2014 році вчені протестували 17 різних сушарок із різних салонів – результати опублікували в журналі JAMA Dermatology.

Вчені повідомили, що потужніші лампи дещо більше випромінюють УФ-А, однак ризик раку все одно залишається невеликим. "Ця тема – дискутабельна і резонансна у всьому світі. Наразі вчені і лікарі не досягли одностайної думки щодо масштабу впливу сушарок для нігтів на виникнення раку шкіри, оскільки дослідження все ще активно проводяться. Але в більшості випадків вчені радять не зловживати таким видом манікюру", – коментує Тетяна Селіванова.

Виникнення онкозахворювання – складний процес із безліччю складових. Серед основних факторів виникнення раку шкіри вчені та лікарі вирізняють генетичну схильність, вплив ультрафіолетового випромінювання, попереднє пошкодження шкіри (травма, опік, захворювання), генетичні захворювання (пігментна ксеродерма) тощо.

Та навіть якщо у людини є декілька з цих факторів, стовідсоткової гарантії виникнення раку немає, каже лікарка. "Потенційний ризик раку внаслідок ультрафіолетових сушарок є, але він дуже низький – навіть не середній, не помірний. В одній статті було написано, що майже наближений до нуля.

Існує ризик пошкодження ДНК – але це також не означає, що будь-яке пошкодження викликає мутацію і рак. У нас є системи, які можуть "поремонтувати" пошкоджену ДНК", – пояснює Алла Букіна. Також наша шкіра має роговий шар і клітини меланоцити, які виробляють пігмент, щоб захиститись від ультрафіолету.

"Ми засмагаємо, бо це захисна реакція організму на ультрафіолетове пошкодження. Але ми маємо використовувати сонцезахисні креми. І фотозахист не знижує ризик до нуля – ми все одно маємо бути в тіні, не засмагати.

Загалом ця тема недостатньо вивчена, щоб ми могли стверджувати, що є небезпека. Але ми маємо враховувати, що ультрафіолет є канцерогенним і викликає рак шкіри", – додає лікарка.

Отже, манікюрні сушарки дійсно випромінюють ультрафіолет типу А, який може проникати у ДНК, спричиняти мутації і, як наслідок – рак. Але чи можна назвати їх однозначно небезпечними – невідомо.

Як ультрафіолет загрожує шкірі?
У 2009 році ВООЗ визнала ультрафіолетове випромінювання облігатним канцерогеном – тобто тим, що точно спричиняє рак, адже ультрафіолет може проникати у ДНК і спричиняти мутації.
Промені УФ-А спричиняють старіння шкіри, а УФ-В – сонячні опіки (водночас UVB-промені допомагають синтезуватись вітаміну D).

Людина отримує ультрафіолетове опромінення від сонячних променів, соляріїв, ламп тощо. Але шкода залежить від кількості, тривалості та характеру УФО.

Наприклад, УФО соляріїв значно відрізняється від УФО сонця за типом випромінювання (UVA переважає над UVB), співвідношенням UVA до UVB та інтенсивністю.

"Дослідження показали, що вплив UVA у солярії викликає пошкодження ДНК, подібне до того, яке спричиняє сонячне опромінення, але УФ-випромінювання соляріїв є в 4 рази більшим, ніж сонячне випромінювання опівдні влітку", – пояснює Тетяна Селіванова.

Ультрафіолетове випромінювання (і з природніх, і зі штучних джерел) є ключовим фактором виникнення раку шкіри – це меланома, базаліома, плоскоклітинна карцинома, карцинома Меркеля тощо.

Зокрема, УФ-А може спричиняти порушення роботи меланоцитів – клітин, які продукують пігмент меланін. "Ультрафіолетові промені типу А можуть пошкодити клітини, які продукують пігмент – так утворюється меланома. Спричинити актинічний кератоз, плоскоклітинну карциному.

У дослідженні про сушарки йшлося саме про ті види раку, де ультрафіолет відіграє головну роль", – додає Алла Букіна.

Чи достатньо випромінювання від манікюрної лампи, щоб викликати рак?
Час висихання лаку становить від 30 до 150 секунд. Середній час роботи лампи за один манікюр – 6-10 хвилин. Враховуючи те, що манікюр зазвичай роблять не частіше, ніж кожні 2 тижні, доза УФ-випромінювання є низькою, пояснює Тетяна Селіванова.

"У профільній літературі існують суперечки щодо того, чи підвищує ультрафіолетове випромінювання від постійного гелевого манікюру ризик виникнення раку шкіри і нігтів.

Комплексний пошук літератури та база даних SEER показали, що канцерогенний ризик, що несе УФ-гелевий манікюр, майже відсутній", – каже онкодерматологиня. Також варто пам’ятати, що існують чинники, які провокують рак шкіри, незалежно від того, чи користуєтеся ви манікюрними сушарками.

Лікарі виділяють такі фактори ризику:
І фототип шкіри (біла шкіра, світлі очі, світле/руде волосся)
надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання;
спадковість (рак шкіри у кровних родичів);
множинні родимки (невуси) – понад 50 штук;
особистий анамнез меланоми;
вік 50+ років;
сонячні опіки у минулому.
"При цьому навіть ті опіки, які були отримані в дитячому, підлітковому і юнацькому віці, можуть зіграти фатальну роль у розвитку пухлини в наступні роки", – наголошує Тетяна Селіванова.

Алла Букіна додає: шкірні захворювання не грають ролі в канцерогенності, але ультрафіолет може змушувати захворювання прогресувати. Наприклад, якщо це псоріаз, екзема, атопічний дерматит.

"Ультрафіолет може погіршувати бар‘єрну функцію шкіри, шкіра може швидше втрачати вологу і ставати сухою – тоді симптоми можуть загострюватися, а хвороба – прогресувати", – коментує лікарка.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні