Як вибрати найкращий ніж для нарізання хліба*

0
-2
Як вибрати найкращий ніж для нарізання хліба*
На світі є багато гарних та корисних речей. Є там і багато поганого та неприємного. Але немає нічого гіршого, чим погано нарізаний хліб. Це зазвичай трапляється, коли ви використовуєте неправильний чи просто неякісний ніж. Хліб – не самий простий матеріал для нарізання. Структура його неоднорідна. Він твердий зовні, але м’який усередині, і якщо ви сильно натиснете на скоринку, ви можете розплющити та зім’яти хліб, чи навіть розірвати його на неохайні, неприємно виглядаючі шматки.

Давно відомо, що найкращий ніж для хліба – це ніж з зубчастим лезом. Він може плавно розпиляти хліб без зайвого тиску, не розчавлюючи та не розриваючи його. Отже, давайте розглянемо деякі особливості типового ножа для хліба на які варто звернути увагу, під час пошуків та купівлі.

Зубці



Хлібні ножі мають зубчасте лезо, що дуже схоже на пилу. Зубчаста ріжуча кромка полегшує розрізання продуктів із твердою зовнішньою поверхнею та м’якою внутрішньою частиною. До таких продуктів можна віднести як хліб, деякі кондитерські вироби чи соковиті фрукти та овочі (наприклад, помідори).

Загострені зуби проколюють поверхню, а потім, коли ви плавно потягнете ніж на себе, починають прорізати її. Вам не треба тиснути на ніж, тому зменшуються шанси розчавити продукт, чи навпаки, зламати ніж, коли в ріжете щось тверде (наприклад товстокорий гарбуз чи кабачок).

Типи зубчастих лез



Ви, мабуть, помітили, що не всі ножі для хліба однакові. Деякі мають більше зубів, ніж інші. У деяких зуби гостріші. А деякі, взагалі, мають не зубчасте, а хвилясте лезо.

Типи зубців у ножах для хліба відрізняються залежно від виробника. Але не тільки від нього. Так вважають що:

  • Ножі з великими зубцями краще підходять для різання твердого хлібу чи інших жорстких продуктів. А от з делікатною роботою вони впораються дещо гірше.

  • Ножі з маленькими зубцями добре підходять для розрізання м'якого свіжого хліба.

  • Ножами з хвилястим лезом краще за все різати великі пироги, торти та інші ніжні кондитерські вироби. Заокруглені зуби вимагають трохи більшого тиску, але утворюють менше крихт та взагалі, дають охайніший зріз.



Кількість зубців



Кількість зубів на хлібному ножі визначає, наскільки грубим чи гладким буде розріз. Чим їх менше, тим більше відстань між зубами. Це зменшує тертя між ножем і їжею. Таким чином, чим більше відстань між зубцями, тим менше тертя, і, отже, більш гладким буде розріз.

Форма леза



Ножі для хліба частіш за все мають прямий клинок та рукоять що знаходиться з ним на одній осі. Однак, у деяких ножів рукоять розташована трохи вище клинка. Так роблять для того, щоб кісточки ваших пальців не били по обробній дошці під час роботи. Зміщене лезо також дозволяє вам краще контролювати те, що ви робите, оскільки ви краще бачите, як і що ви зараз ріжете і що у вас виходить. Але фізичних зусиль для роботи такий ніж вимагає трохи більше.

Довжина леза



Загалом ножі для хліба в середньому становлять 14-30 сантиметрів у довжину. Довгі леза вважаються кращіми, оскільки вони вимагають робити менше рухів вперед і назад під час різання. Наприклад, довги ніж дозволить чисто та рівно розрізати торт одним широким рухом.

Ви правша чи лівша?



Деякі ножі для нарізання хліба можуть бути правосторонніми чи лівосторонніми. Хлібний ніж для правої руки має зубці на лівій стороні леза. Ніж для лівої руки має зубці з правого боку. Це допомагає під час роботи тримати руку прямо та різати максимально рівно.

Заключні слова



Якісний ніж для хліба може не тільки різати хліб, але й соковиті фрукти, тверді овочі, торти та інші кондитерські вироби. Тому цей ніж обов’язково має бути на кожній кухні! Так як зубчасті ножі зазвичай не заточують, а просто заміняють на нові, коли вони затуплюються, радимо вибрати не дуже дорогий але й не надто дешевий ніж, якості якого вистачить щоби пропрацювати на вас не менше п'яти років.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні