Як правильно заточити мисливський ніж?*

0
1
Як правильно заточити мисливський ніж?*
Гострий мисливський ніж гарний тим, що допомагає витрачати менше сил та робити менше рухів під час роботи. І не важливо, знімаєте ви шкіру, видаляєте нутрощі чи розділяєте свій трофей на частини, робити це і легше и безпечніше саме як слід заточеним ножем. Ви заощадите енергію, виграєте в точності рухів та керованості ножа (а значить, у безпеці).

Звичайно, можна звернутись професіонального заточувальника, але якщо ви часто користуєтесь ножами, це може коштувати дорого. Отже, ось кілька порад, які допоможуть вам навчитись самостійно точити ножі.

Які бувають інструменти для заточування ножа?



Вибір інструменту залежать від того, скільки часу ви можете витратити на заточування, яку якість обробки леза бажаєте отримати, а також рівня досвіду, який ви маєте.

Для початківців найпростішим виходом будуть портативні заточувальні системи з твердосплавними та керамічними заточувальними елементами, розташованими у прорізах. Для тих, хто хоче отримати справжню якість, є точильні камені та заточувальні системи на їх основі.

Кожен із цих інструментів має свої переваги та недоліки.

Заточувальний пристрій з прорізами



Виробники ножів та аксесуарів для догляду за ними розробили концепцію простого портативного точила, знаючи, що є багато людей, які не знають, як заточують ножі, та не мають достатньо часу (чи бажання), щоби навчитись це робити.

Використання такого точила, це найпростіший і найшвидший спосіб заточити ваш ніж. Однак кут заточування, який отримає лезо після використання такого точила, рідко підходить для мисливського ножа. Бо ці прилади в основному зроблені для використування на кухні.

Але, не можна не відзначити, що найбільш компактні моделі подібних пристроїв часто стають просто ідеальним кишеньковим інструментом для швидкого заточування ножа в польових умовах. Вам просто потрібно провести лезом через проріз точила, і роботу зроблено.

Точильний камінь





Точильний камінь надає куди більшу варіативність заточування. Але він куди більш вимогливий до навичок користувача.

Кілька рекомендацій:

Рекомендується використовувати водний камінь, а не масляний.

Купіть собі двосторонній камінь, це дозволить вам заточити ніж, а потім довести, відполірувати його.

Сторона з більш агресивною зернистістю допоможе швидко заточити ніж, що затупився. Потім використайте сторону з більш дрібною зернистістю, щоб довести лезо до ідеального стану.

Для мисливського ножа можна вибрати камінь із зернистістю від 800 до 1000 з одного боку (для заточування) і від 2000 до 5000 з іншого боку (для полірування).

Вибір правильного місця для заточування – важливий етап. Ви повинні працювати на чомусь плоскому, стійкому, у зручній позі. Підкладіть під камінь, наприклад, щось на зразок вологої ганчірки. Це дозволить запобігти ковзанню каменя по столу та тертю вашої руки об робочу поверхню кожного разу, коли ви рухаєтесь туди-сюди.

Заточування проводиться плавним рухом назовні з рухом від кінчика до п’яти. Не треба сильно тиснути на ніж та рухати його надто швидко. Висока швидкість рухів може призвести до більшої кількості помилок, а сильний тиск збільшить вірогідність пошкодження леза.

Важливо під час заточування зберігати кут заточування постійним. Намагайтесь не змінювати кут нахилу леза під час рухів на камені, інакше ріжучу кромку ножа буде деформовано.

Перед початком роботи важливо залишити водяний камінь у воді на 10-15 хвилин. Протягом усього заточування камінь повинен бути вологим. Тому потрібно регулярно додавати воду.

Деякі поради для тих, хто використвує заточувальну систему



Незалежно від того, яке обладнання ви виберете, вам доведеться бути розсудливим. Першокласне професіональне обладнання рідко є правильним вибором для новачка. Однак, будьте обережні, щось надто дешеве, теж не буде найкращим вибором. Запитуйте досвідчених людей, читайте відгуки в Інтернеті, порівнюйте, думайте.

Кут заточування змінюється залежно від типу леза та його використання. Для мисливського ножа рекомендований кут заточування 25-30 градусів. Але, насправді, тут для вас відкрите справжнє поле експериментів.

Якщо ви заточуєте дорогий мисливсбкий ніж, уникайте використання електричних заточувальних пристроїв. Подібні пристрої мають набагато більш абразивні заточувальні елементи, які швидко рухаються, тому, якщо буде допущена помилка, її буде набагато складніше виправити.

Важливо заточувати обидві сторони ножа.

Витирайте металеву стружку та регулярно оглядайте лезо під час заточування. Блискучі ділянки – гострі, а темніші – більш зношені. Тому саме ці ділянки потрібно заточити.

Якщо ви новачок, не починайте з улюбленого ножа. Почніть з практики на ножах, які буде не так жалко у разі помилок.

Краще регулярно заточувати ніж по кілька хвилин, чим робити це рідше і довше.

І головне – бережіть пальці!

Джерело - https://wellgo.ua/nozhi/okhotnichi/
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні