Пасивний дохід: що таке дивіденди та як вони виплачуються*

0
Пасивний дохід: що таке дивіденди та як вони виплачуються*
Ідея пасивного доходу приваблює багатьох людей. Хтось купує нерухомість для подальшої передачі в оренду, а хтось шукає, де дешево купити, а потім дорого продати активи. Інвестиції в цілому відкривають 2 основні шляхи для отримання доходу:

  • купонний прибуток;

  • дивіденди.


Для облігацій актуальний лише купонний прибуток, який нараховується під час викупу облігацій. А от акції можуть давати дивіденди. І вони можуть бути не менш привабливими, ніж виграші в Ельслотс онлайн.

Дивіденди від акцій: що це



Власники акцій, які купують їх у компаній, поступово отримують частину прибутку цих самих компаній в формі дивідендів. Нараховуються вони пропорційно до кількості. Тобто весь прибуток ділиться на всі акції. Чим більше акцій у людини, тим більше дивідендів вона отримає. Якщо компанія заробила $100 млн і вирішила виплатити весь прибуток акціонерам по акціях, яких у неї також 100 млн, то по кожній акції власники отримають по $1. Звісно, це умовна ситуація, адже окрім сплати дивідендів компанія несе й інші витрати, а акцій може бути набагато менше або й набагато більше.

Як платять дивіденди?



Гроші інвесторам можуть виплачувати з різною періодичністю:

  • щорічно;

  • раз на пів року;

  • поквартально.


Конкретну дивідендну політику встановлює сама компанія, і це залежить від багатьох факторів. Але якщо компанія-емітент має збитки на балансі, дивідендів чекати не варто.

Зазвичай вигідно вкладатись в старі компанії, які стабільно працюють на ринку. Вони частіше та більш стабільно виплачують дивіденди та менше витрачають на зростання в порівнянні з молодими компаніями. Але в будь-якому разі перед купівлею акцій потрібно ознайомитись із правилами та умовами виплат. Вони зазвичай доступні на офіційних сайтах компаній в розділі для інвесторів. Там же можна подивитись, скільки дивідендів виплачують на одну акцію. Цей показник підкаже, чи вигідно взагалі тримати такі акції.

Як отримувати дивіденди з акцій



Дивіденди можуть отримувати всі власники акцій. Тобто, щоб почати їх отримувати, потрібно купити акції. Але зробити можна це лише за допомогою ліцензованих брокерів. Перед купівлею бажано провести ринок компаній-емітентів, оцінити їх надійність та вивчити історію виплат. Уникайте купувати акції компаній, які не виплачували дивіденди в минулому, навіть якщо прогнозується їх зростання на майбутнє.



Також необхідно звернути увагу на прибутковість. Фахівці з цінних паперів радять користуватись простою формулою, за якою можна підрахувати прибутковість акцій. Необхідно ділити суму дивідендів на ціну акції та помножити цей показник на 100%. Це й буде приблизна сума прибутку. Але краще за все взяти консультацію спеціаліста, який розрахує прибутковий портфель з урахуванням ваших фінансових можливостей та очікувань. Не забувайте, що усі дивіденди оподатковуються, тобто вам доведеться сплатити податок на прибуток та показати його в податковій декларації за рік. Якщо цього не робити, у працівників податкової можуть виникнути питання до вас.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні