Як викладати англійську дорослим: необхідність особливого підходу

0
-8
Як викладати англійську дорослим: необхідність особливого підходу
В умовах сучасності нерідко виникає така ситуація. Людина влаштовується на роботу і розуміє, що для успішної діяльності та просування кар'єрними сходами необхідне знання англійської мови. Проте навчання для дорослих має низку особливостей. Хороший викладач для дорослих повинен своєчасно підвищити кваліфікацію і володіти англійською не нижче за середню. В іншому все залежить від знань учня та необхідного результату.

У чому особливість формату навчання дорослих



Темп сучасного життя, постійна зайнятість – створюють перешкоди для постійних занять англійською. Тому багато дорослих частіше обирають уроки онлайн, щоб заощадити час.

Набирає популярності і формат так званого менторингу. Наприклад, учневі доводиться використовувати англійську на роботі, наприклад, при складанні документації, статей та ін. Перед публікацією або відправкою він надсилає текст своєму наставнику для перевірки та подальшого опрацювання помилок.

Нерідко дорослі вивчають англійську власними силами, і з викладачем опрацьовують лише складні розуміння теми.

Як викладати англійську дорослим? Правильного та неправильного способу тут немає. Кожен вибирає те, що йому зручніше.

Які бувають методики викладання англійської дорослим



Суть будь-якої методики у цьому, щоб отримані знання можна було застосувати практично. З дорослими учнями викладачі успішно практикують кілька методик:

  • Класичний. Схожа на спосіб навчання у школі чи ВНЗ. Непоганий варіант, якщо потрібно вирішити, як викладати англійську дорослим з нуля. Граматиці та читанню приділяється більше часу, ніж розмовної практики. Тому учень знає правила, може читати та розуміти написане, але з підтримкою усного діалогу можуть виникнути проблеми. Тому, після досягнення середнього рівня, підключається усна практика.

  • Комп'ютерна. Викладач використовує усі переваги прогресу. Проводить навчання за допомогою аудіо, відео, інтерактивних тестів та ін. Але зазвичай це лише корисним доповненням до основного матеріалу, за яким ведеться заняття.

  • Комунікативна. У разі 20% часу віддається вивченню теорії та 80% – практиці. Основна мета – моментальне застосування теорій реальному прикладі. Так правила запам'ятовуються набагато легше та швидше. В даний час ця методика визнана однією з найефективніших.

  • Занурення. Вчитель веде урок англійською. Такий варіант навчання відмінно підійде тим, хто має хоч невеликий словниковий запас. Рівень учня має бути не нижчим за А2. Рекомендується якомога частіше використовувати мову у повсякденності.


Принципи педагогічного підходу до дорослих учнів



Щоб навчання дорослої людини англійської було досить ефективним, викладач має задіяти правильний підхід. Ось кілька варіантів:

  • Теми для занять .Торкання інтересів учнів дозволить вигідно урізноманітнити заняття та підтримувати бажання продовжувати навчання.

  • Терпіння. Викладач має бути терплячим, як і під час роботи з підлітками.

  • Дистанція. Не варто бути надто доброзичливим чи надто суворим учителем. Це може не найкраще позначитися на уроках. Бажано знайти рівновагу.

  • Спілкування англійською. Якщо не відразу, то, принаймні, з кожним уроком слід намагатися все більше говорити англійською зі своїми учнями, допоки не вийде повністю говорити тільки ним. Це найкращий варіант як викладати розмовну англійську дорослим. Постійна практика якнайкраще позначиться на прогресі.

  • Демонстрація результатів. Діти зазвичай навчаються заради оцінок, але дорослі переважно працюють на результат. Тому не зайвим час від часу демонструвати учням їх досягнення.


Ці нескладні правила дозволять вчителю спрацюватись з учнями та зробити уроки цікавішими та продуктивнішими.

Каким должен быть учитель английского языка?



Складнощі, які можуть виникнути під час навчання дорослих



Вочевидь, як і під час роботи з дітьми, під час роботи з дорослими можуть виникнути деякі труднощі. Наприклад:

  • Важливо зважити на минулий досвід навчання студента. Навичка формуються не один день, і у багатьох з тієї чи іншої причини цілком міг скластися негативний досвід або, навпаки, позитивний. Слід враховувати ці моменти, щоб навчання не пішло навперейми.

  • Особливості мотивації. З дорослими не спрацює так, як із дітьми. Якщо людина не змусить себе сама, то ніхто інший цього не зможе.

  • Вибір методики. Вибирати відповідну методику англійської для дорослих-початківців варто, базуючись на тому, що необхідно учневі. Так, наприклад, йому може не знадобитися багато писати, але потрібно багато говорити.


Знаючи все це, викладачеві неважко буде побудувати добрі стосунки зі своїми дорослими студентами та зацікавити їх.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні