Переваги купівлі б/в техніки*

0

Якісний смартфон або ноутбук необхідні для виконання повсякденних завдань. Купівля вживаної техніки — оптимальне рішення для тих, хто бажає заощадити гроші й отримати робочий гаджет із високими технічними характеристиками. Розглянемо основні плюси та мінуси, а також усі нюанси під час вибору девайса.

Переваги 

  • Доступ до надійних пристроїв — на вторинному ринку представлені перевірені часом гаджети від компаній-гігантів Apple, Samsung, Dell. У наявності є і робочі ретро-моделі, які більше не випускаються. 
  • Економія під час купівлі б/в техніки — очевидна вигода. Угода дає змогу скоротити 25–60% від вартості нового гаджета. Онлайн-каталог компанії «ЦСервіс» потішить шукачів б/в техніки — за покликанням https://bu.ctrs.com.ua/smartphones ви знайдете смартфони в ідеальному та хорошому стані. Сервіс надає гарантію на технічне обслуговування (30–60 днів). У наявності також є ноутбуки, планшети, консолі та смартгодинники.
  • Підтримання чистоти довкілля — купівля вживаної техніки дасть змогу зробити перший крок у бік екологічного способу життя. Отже, ви усвідомлено боретеся із забрудненням планети електронними відходами.
  • Імовірність перепродати техніку з меншими втратами — вартість нової моделі падає на 20% після купівлі, тому перепродавати такий пристрій невигідно. Матеріальні втрати від продажу ледь використаних гаджетів набагато менші — до 5% від вартості моделі. 

Можливі ризики

Єдиний недолік старих пристроїв — це попереднє використання їх іншими людьми. Щоб уникнути цієї проблеми, оптимально вибирати серед гаджетів віком від 1 до 1,5 року. На них практично немає помітних слідів експлуатації. Сучасні технології дають змогу і старішим моделям (2–5 років) працювати тривалий термін. 

Переваг купівлі б/в техніки більше, ніж мінусів. Однак, є серйозні ризики. Підготуйтеся до них, перш, ніж здійснювати покупку.

Приховані дефекти

Не кожен продавець вживаної електроніки повідомить про внутрішні неполадки. Дефекти не очевидні під час короткого тестування. Наприклад, акумулятор може бути зношений, через що заряд на пристрої тримається лише 4 години. У ноутбуках прихована проблема пов'язана з імовірним пошкодженням материнської плати.

Крім того, варто побоюватися так званих «відновлених» телефонів та іншої електроніки. Це пристрої, які піддавалися частому ремонту. Наприклад, недобросовісні продавці можуть не повідомити про раніше проведену заміну екрана. Неоригінальний дисплей принесе додаткові проблеми покупцеві, адже гаджет не працюватиме належним чином. 

Варто дізнатися, чи не тонув б/в смартфон або б/в ноутбук раніше у воді або іншій рідині. Якщо вологу не було вчасно виведено в сервісному центрі, періодично виникатимуть непередбачувані поломки, які потребуватимуть ремонту. 

Імовірність нарватися на шахраїв

На онлайн-майданчиках в інтернеті виставлено тисячі оголошень про продаж б/в техніки, але не всім продавцям варто довіряти. Неперевірені приватні особи без докорів сумління продадуть зношений або зовсім украдений пристрій, зажадавши за нього чималу суму. 

Щоби не стати жертвою шахрая, рекомендуємо дивитися на рейтинг продавця. Не варто реагувати на оголошення, якщо:

  • представлені тільки стокові фото товару;
  • ціна занадто занижена за умови, що гаджет у хорошому стані;
  • зазначені причини продажу спричиняють сумніви;
  • продавець не готовий до особистої зустрічі або записати відео огляд;
  • у продавця відсутні чек, гарантійний талон на товар і оригінальна упаковка.

Відсутність гарантії

Головний мінус купівлі б/в пристрою з рук. Приватний продавець не допоможе в разі поломки гаджета. Рекомендуємо купувати техніку в сертифікованих магазинах, сервісний центр яких готовий вас обслужити після продажу. 

Як перевірити стан пристрою?

Тестування складається з двох частин — проведення візуального огляду та перевірки функціональних можливостей, а також стану важливих комплектуючих, таких як батарея, блок пам'яті, процесор і материнська плата. 

Зовнішній вигляд

Ймовірно, після року використання на апараті залишаться дрібні сліди експлуатації у вигляді подряпин. Варто насторожитися, якщо на корпусі або екрані присутні серйозні сколи, подряпини або вм'ятини. Вони можуть бути причиною пошкодження дисплея, що помітно під час увімкнення пристрою — на екрані видно білі плями. 

Проведіть тестування внутрішніх комплектуючих, запустивши ресурсомісткі програми — сильний перегрів техніки може призвести до здуття батареї. 

Перевірка працездатності

  • Оцініть роботу базових функцій — якість зв'язку, фотозйомки та аудіо, підключення навушників/гарнітури, Bluetooth і Wi-Fi.
  • Підключіть на деякий час блок живлення для перевірки роботи роз'єму і швидкості зарядки моделі. 
  • У б/в ноутбуках протестуйте тачпад і клавіатуру.

Перевірка стану комплектуючих із допомогою спеціальних програм

Батарея 

Інформацію про рівень ємності та стан акумулятора можна дізнатися з допомогою таких додатків:

  • для Android — AccuBattery, BatteryGuru.
  • для Mac OS та iOS — Coconut Battery, Battery Life.
  • для ноутбуків на Windows — BatteryCare, BatteryInfoView. 

Жорсткий диск

Програма Crystal Disk Info повідомляє про стан і час роботи диска. 

Процесор

Про працездатність можна дізнатися через утиліту AIDA64 (режим Stress Test CPU).

Пам'ятайте, купувати вживані гаджети — вигідно й безпечно. Головне звернутися до перевіреного продавця. Приділіть час (30–60 хвилин) для перевірки пристрою, щоби переконатися в його працездатності.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні