Вогнезахисна обробка будівельних конструкцій, як запорука стійкості до пожежі*

0
8
Вогнезахисна обробка будівельних конструкцій, як запорука стійкості до пожежі*

Боротьба з вогнем супроводжує людину всю її історію розвитку. І сьогодні проблема пожеж на житлових, комерційних, промислових та інших об’єктах залишається дуже актуальною. Ефективним рішенням щодо захисту від цієї руйнівної стихії вважається спеціальна обробка. Вона виконується не лише з готовими конструкціями, а ще й з елементами перекриттів, дахами, кабелями, тканинами. Компанія СС-Сервіс займається вогнезахисною обробкою більше 10 років, тому ії спеціалісти вирішили розповісти чому важлива така обробка.

Які задачі вирішує вогнезахисна обробка різних об’єктів

Вогнезахисна обробка — цілий комплекс заходів, який містить у собі просочення або нанесення спеціальних засобів на різні матеріали: від будівельних конструкцій до кабелів та елементів інженерних мереж. Головна її мета полягає у підвищенні меж вогнестійкості та зменшення пожежної небезпеки. Обробку виконують відносно тих матеріалів, які сприяють швидкому поширенню вогню. Основні задачі, які вирішує цей комплекс дій:

  • забезпечення тривалої стійкості об’єктів до руйнівного впливу факторів пожежі (вогню, диму);
  • збільшення часу, необхідного для евакуації людей з приміщень та будівлі в цілому;
  • покращення умов для ліквідації пожежі та зниження матеріальних витрат.

Особливості вогнезахисної обробки металевих і дерев’яних конструкцій

Вогнезахисна обробка різних матеріалів має спільну мету та принцип дії, але може відрізнятися способом виконання та засобами, які використовуються. Під час виконання будівельних робіт найчастіше переймаються вогнезахистом металевих і дерев’яних конструкцій. У першому випадку задача фахівця полягає у створенні спеціального теплоізоляційного екрану на поверхні. Цей шар має витримувати високотемпературний вплив і безпосередньо вогонь. Для цього на металеву поверхню наносять матеріал з високими термоізоляційними характеристиками.

Для забезпечення вогнезахисту дерев’яних елементів використовують інші антипірени. Це речовини, які під час нагрівання утворюють плівку, що не дає доступ кисню — цього достатньо для зупинки поширення вогню. Антипіренами деревину просочують або покривають зверху. Чим глибше речовина проникає в матеріал, тим більш ефективною буде вогнезахисна обробка.

Ще одним важливим елементом протидії пожежам на об’єктах промислової та комерційної діяльності виступає обробка одягу та матеріалів. Вона дозволяє захиститися від іскри, сигарети, інших джерел загоряння. Обробка також сповільнює поширення вогню, концентрацію диму та токсинів, що можуть виділятися під час пожежі. Слід зауважити, що вогнезахист не змінює зовнішній вигляд, запах або інші властивості матеріалів. Така обробка не заважає використовувати конструкції, обладнання та власні речі для виконання робочих завдань.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні