Скільки коштує оренда квартири у Львові зараз

0
Скільки коштує оренда квартири у Львові зараз
Питання оренди квартири актуальне завжди. Водночас під час пошуку житла хочеться жити у хороших умовах, однак не переплачувати за нього. Та чи можливо це у Львові? Де знайти житло та який район міста є найкращим для проживання, розповідаємо нижче. Пише Львів медіа.

Як змінювалися ціни на оренду житла у Львові з початку війни
З початком повномасштабної війни Львів прийняв тисячі вимушених переселенців. Через це ціни на оренду квартири різко піднялися на 72%, свідчать дані Ліги експертів України. Відтак, вартість оренди помешкання стала найдорожчою в Україні.

Наприклад, ціна однокімнатних квартир зросла з $342 до $500 за місяць, а трикімнатних — з $501 до $1020. У новобудовах неподалік центру цінник на однокімнатні квартири, які коштували до війни $400, піднявся до $1000. Знайти у Львові квартиру у перші декілька місяців війни було майже неможливо.

Найдешевше житло на той час — двокімнатна квартира e Галицькому та однокімнатна у Залізничному районах Львова за $154. Найдорожчу квартиру-студію на чотири спальні місця здавали за $6200.

Вже до кінця квітня і початку травня ситуація стабілізувалася, а в червні вартість оренди опустилася майже до довоєнних рівнів. Але напередодні навчального року переселенці знову почали шукати житло в західних областях. Та попри це наразі у Львові ажіотажного зростання попиту на квартири вже немає, оскільки переселенців відносно небагато. Крім того, в місті зростає пропозиція: багато місцевих жителів поїхали за кордон і прагнуть здати квартири, що звільнилися, в оренду.

Яка ситуація з цінами на оренду житла у Львові зараз
Ціни різні: від 6-7 тисяч гривень за однокімнатну в багатоповерхівці до 20 тисяч у новобудові. Однак потенційні орендарі віддають перевагу житлу економкласу — великий попит спостерігається на 1-кімнатні квартири в ціновому діапазоні до 6000 гривень.

Водночас середня ціна оренди однокімнатної квартири у Львові — 8-10 тисяч гривень. Квартира VIP-класу — від 25 до 28 тисяч гривень на місяць. Двокімнатні стартують від 10 тисяч гривень і доходять до 16 тисяч, і це без урахування комунальних послуг.

Варто зазначити, що знайти квартиру у хорошому стані та за адекватну ціну досить легко, однак для цього треба буде скористатися послугами ріелтора. Однак мало хто з жителів Львова готовий переплачувати, адже переважно маклери за свої послуги беруть “кругленьку” суму.

Який район для оренди квартири обрати
У кожного з районів є певні переваги, недоліки та особливості. Наприклад, Шевченківський район відомий високим рівнем безпеки, а Сихівський — своєю чистотою. Однак із транспортом тут не дуже добре. Франківський район має добре розвинену інфраструктуру та хорошу транспортну розв’язку. До речі, саме його львів’яни вважають найкращим для життя. Личаківський район дуже комфортний. Тут є де розважити дітей. До того ж, якщо доведеться звернутися по медичну допомогу, поряд знайдеться відповідний заклад.

Водночас такі райони Львова, як Галицький, Франківський та Шевченківський, вважаються найбільш безпечними у місті. Безпека — один із найважливіших параметрів, на які слід звертати увагу при оренді квартири. Навіть найкомфортніше і затишне житло вважається небезпечним, якщо розташоване у “поганому” районі. Який сенс орендувати відремонтовану квартиру, якщо ви не зможете спокійно прогулятися вулицею увечері?

Наприклад, молоді сім’ї з дітьми обирають мікрорайони з гарною транспортною розв’язкою (15-20 хвилин до центру). Не менш важливо, аби поблизу був парк або сквер (Замарстинів, Голоско, Погулянка, Личаків). Натомість студенти звертають увагу на Залізничний та Франківський райони, аби було зручніше добиратися до університету.

Поради для тих, хто збирається орендувати житло
Щоб зняти квартиру у Львові безпечно на довгий термін, дотримуйтесь кількох простих правил.

По-перше, ніколи не робіть передоплату без огляду самої квартири і перевірки документів, що підтверджують право власності на квартиру чи право здавати квартиру в оренду. Якщо потенційний орендодавець вимагає скинути йому передоплату на картку ще до перегляду квартири, це майже 100% шахрайство.

По-друге, спочатку потрібно укласти договір оренди квартири і тільки потім проводити оплату. Законодавство України передбачає, як мінімум, просту письмову форму для договору оренди. Якщо у вас виникли якісь сумніви з приводу документів на квартиру, краще зверніться до нотаріуса і укладіть договір оренди у нотаріальній формі.

По-третє, якщо ви бачите, що ціна оренди квартири дуже низька, зазвичай це також ознака шахрайства.

Обираючи агентство нерухомості, краще орієнтуватися на живі відгуки та “сарафанне” радіо. Репутація агентства буде говорити сама за себе. Ще один фактор вибору — комісійні. Пам’ятайте, що скупому доводиться розщедритися не один раз, і не обирайте найдешевшу компанію, вона навряд чи надасть вам якісний сервіс.

Спеціалісти агентства нерухомості повинні знайти і показати клієнту варіанти, які підходять під його запити. Незалежно від того, чи вибрали ви агенцію або працюєте з приватним ріелтором, найважливіший документ, на який потрібно розраховувати, — договір. Ріелтор або агент може надавати клієнту всю необхідну допомогу, в яку входить перевірка документів, супровід на нотаріальної угоді тощо. Тому варто вибрати агентство нерухомості, яке надасть подібні умови.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні