Сучасний конструктор: збираємо та розвиваємося*

0
5
Сучасний конструктор: збираємо та розвиваємося*

Думки дітей і дорослих у питанні поєднання корисності та задоволення майже завжди не збігаються. Але конструктор – це саме та іграшка, яка викликає довіру та схвалення дорослих і непідробний інтерес у дітей. До цієї категорії можна віднести найрізноманітніші ігрові пропозиції – від кубиків та пірамідок до складних наборів, в яких елементи не просто зіставляються, а стикуються між собою.


Корисні можливості


Традиційно вважається, що подібне заняття розвиває дрібну моторику, логіку, координацію рухів, а також вчить діяти у рамках встановлених правил. Але одним з важливих аспектів є формування системного мислення, що сприяє виробленню навичок, які дитина потім буде використовувати при взаємодії з різними технічними засобами. Будівництво певного об'єкта – це не колективна, а скоріше індивідуальна гра, тому її учасник вчиться приймати рішення на власний розсуд та діяти самостійно. 


Скептично налаштовані батьки стверджують, що взаємодія з конструктором не надає широких можливостей для творчості. Й це дійсно так. Подібне заняття має деякі обмеження. Дитина умовно поміщається в якісь рамки, бо їй належить зібрати один або кілька об'єктів з запропонованої кількості вихідних елементів та за певною схемою. Але погодьтеся, що досить складно знайти таку гру, яка буде гарантувати збалансований розвиток у різних напрямках. Завжди деякі з них будуть домінувати, а інші стануть другорядними або будуть відсутні зовсім. 


Вибирати модель слід відповідно до вікових рекомендацій виробників. Часто батькам здається, що їхній син у 3 роки відмінно впорається зі складанням вежі, яку виробник рекомендує для дітей віком 5 +. Дорослим складно поставити себе на місце дитини, тому поставлені завдання їм здаються нескладними. Але коли малюк не готовий до їхнього вирішення, він відчуває розчарування, невпевненість у собі та може втратити інтерес до такої гри. 


У моделях, призначених для малечі, вихідні деталі, повинні бути більше, ніж у класичних пропозиціях. Але педагоги та психологи рекомендують звертати увагу не тільки на їхній розмір, а й на колір. Кислотні, занадто яскраві відтінки збуджують і заважають зосередиться на конструюванні. Найкраще сприймаються основні кольори у м'якому, нейтральному виконанні. Знайомству з конструктором передує підготовчий етап, який починається приблизно у 1,5-2 роки. Він передбачає взаємодію з пірамідкою, кубиками, простими пазлами, що складаються з декількох дерев'яних пластин.


Пропозиції для дівчаток


Дорослі (особливо бабусі й дідусі) часто сприймають конструктор, як гру для хлопчиків. Але психологи вважають її універсальною, а подібну думку пояснюють стереотипом, що склався у 70-ті. Адже тоді єдиним запропонованим варіантом був набір, що складався з алюмінієвих пластинок з безліччю отворів. Також у комплект входили болти, гайки та чимало інструментів. Дитині пропонувалося зібрати тачку, трактор, баштовий кран і інші механізми за прикладеними схемами. Зрозуміло, що така тематична спрямованість рідко цікавила дівчаток. 


Компанія LEGO у 2012 році представила оновлену серію Friends, в яку увійшли комплекти, розроблені спеціально для дівчаток дошкільного та шкільного віку. Вперше подібна лінійка під іншою назвою була запущена на початку 90-х, але вона не закріпилася у каталозі фірми. Пропонована тематика була занадто одноманітною, а аналогічні комплекти можна було знайти в інших серіях.


Через низький попит серія була знята з виробництва. Але через два десятиліття компанія знову повернулася до цієї концепції, а всі допущені помилки були ретельно вивчені та виправлені. Тематика наборів LEGO Friends тепер відрізняється різноманітністю, а впевнитися у цьому можна, відвідавши каталог магазину Панама https://panama.ua/brand/2483-29113/. Сьогодні до складу цієї серії входять набори з такими особливостями:



  • Персонажі. На противагу пропозиціям з 90-х, лялькові фігурки стали більш деталізованими, також для них характерна значна рухливість кінцівок, впізнавана зовнішність. Стефані, Мія, Андреа, Андреа, Емма та Олівія – це нерозлучні подружки, які такі ж різноманітні у своїх захопленнях, як світ, що нас оточує. Вони допитливі, турботливі, працьовиті, творчі. 

  • Виробник не тільки добре попрацював над створенням візуальних образів, а й наділив персонажів певними рисами характеру та інтересами. Для того, щоб додати різноманітності у гру, дизайнери бренду періодично вносять зміни у зовнішній вигляд подружок. Андреа тепер носить сережки, Олівія нині в окулярах, а колір її шкіри став темніше, Мія майже позбулася веснянок. У кожному новому конструкторі ЛЕГО Френдс подружки приміряють на себе нові ролі та образи.

  • Сюжет. Всі події розгортаються у вигаданому мегаполісі Хартлейк-Сіті та у його приміській зоні. Юним будівельникам пропонується звести об'єкти міської інфраструктури – супермаркет, перукарню, парк атракціонів, кафе, ветеринарну клініку, модний бутик, кондитерську, магазин з продажу сувенірів. Є набори спортивної та сільськогосподарської тематики, а також відпочинок, тварини, природа.

  • Оригінальні колірні рішення. У комплект входять деталі з помаранчевим, фіолетовим, рожевим, зеленим колоритом. Погодьтеся, що такі кольори не часто зустрінеш у звичних конструкторах.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні