Як зменшити виріб з ангори*

0

Теплий одяг вже зовсім скоро доведеться діставати з шафи після літнього зберігання, щоб забезпечити комфорт у холодне міжсезоння та зимову негоду. У сезоні осінь-зима 2024 / 2025, як і в попередні роки, у тренді залишаються светри, кардигани, шарфи та жіночі шапки з ангори та інші вовняні речі, що відрізняються м'якою, легкою та пухнастою фактурою. Такі вироби вимагають правильного догляду, бо можуть розтягуватися під час носіння. Якщо при підготовці до холодного сезону, ви виявите, що вони стали вже трохи завеликі для вас, не варто впадати у відчай. Адже розмір речей з ангори чи альпаки можна легко зменшити. А як це зробити, ми й розповімо у цій статті.

AD_4nXc9X2vIJzkoYGp03y6Nge6ulvGivCL_9r-PstrAl3qel9yzk13slws5nZuUKFi6VQ_iBHKpM6OtA8deIg67lrQy5RvRuYmU8Sw_DZV1i9w_oRQmCgrs2IkwQp8SACtiPujMdV-4g6d_6oWvOYXXJY-2m1o?key=OOfF_fFHUqNAyw1V4ETlBQ

Як зменшити розмір вовняного виробу з ангори


Для зменшення розміру ангорової шапки або светра необхідно порушити рекомендований виробником режим прання. Температура прання будь-якого виробу вказана на ярлику, що пришитий усередині. Для речей з ангори рекомендована температура 30-35о С, але не вище 40. Якщо на виробі немає ярлика, слід прийняти за основу 30о С. При пранні у воді з більшою температурою такі речі сідають.

Щоб зменшити їх на один розмір, потрібно збільшити температуру на 20о С. При цьому делікатні вироби з ангори краще зменшувати у два етапи, підвищивши температуру води на 10о С, а потім ще на 10, якщо після першого замочування зменшення буде недостатнім.

Для зменшення розміру шапки з ангори дотримуйтесь наступного алгоритму дій:

  1. приготуйте дві ємності достатнього об'єму, оскільки ангора вбирає багато води, значно більше, ніж вироби з бавовни;
  2. в одну ємність налийте воду з температурою 45о С, а в іншу – холодну. До другої ємності можна додати лід. Якщо шапка вимагає прання, потрібно додати в теплу воду рідкий або гелеподібний мийний засіб;
  3. замочіть виріб у теплій воді, щоб він добре просочився нею, та залиште на 15 хвилин;
  4. видпрайте шапку вручну – терти та викручувати її не можна, а потрібно лише злегка зминати в різних місцях;
  5. вийміть виріб із теплої води, та коли вона трохи стече, зануріть у крижану воду. У гарячій воді ангора швидко сідає, а у холодній – зміцнюються її волокна;
  6. витримайте шапку в холодній воді близько 20 хвилин або прополощіть кілька разів, якщо додавали мийний засіб.

Сушити виріб з ангори потрібно природним шляхом на горизонтальній поверхні, не віджимаючи та не викручуючи. Для вбирання води розкладіть під шапкою махровий рушник і час від часу змінюйте його.

Такі вироби, як шапки з альпаки від Braxton, у пряжі яких міститься менше ніж 50% пуху можна зменшити на розмір і в пральній машинці, дотримуючись того ж температурного режиму прання та полоскання, та відключивши функції віджиму та сушіння.

Як зробити, щоб виріб з ангори сів тільки в ширину

При носінні вовняного виробу типу светра з ангори, альпаки або кашеміру може виникнути необхідність зменшити його ширину або ширину рукавів. В цьому випадку необхідно:

  • замочити виріб у теплій воді на 15 хвилин, дотримуючись вже описаного нами температурного режиму;
  • занурити його в холодну воду на 15-20 хвилин або прополоскати в цій воді, кілька разів зливаючи її та заливаючи нову, якщо при замочуванні використовувався мийний засіб;
  • просушити светр на горизонтальній поверхні. Саме в процесі сушіння ви й досягнете бажаного ефекту, надавши рукавам або всьому виробу потрібну форму та закріпивши його за допомогою шпильок. Прискорити процес можна спрямованим потоком гарячого повітря від фена.

Дотримуйтесь наших рекомендацій, і ваші речі прослужать ще не один сезон! А якщо вам потрібна нова шапка, шарф або капор з ангори чи альпаки, віддавайте перевагу виробам модних українських брендів, таких як Braxton!

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні