Бандаж на руку: коли потрібен і як правильно обрати*

0

Суглоби рук забезпечують людині її нормальну життєдіяльність. Завдяки їм ми можемо виконувати свої повсякденні завдання, працювати, займатися спортом, улюбленими видами діяльності. Тому проблеми з одним із суглобів рук вносять у життя дуже великий дискомфорт. Добре, що є плечові бандажі, фіксатори для зап’ястків та ліктів. Від того, що доведеться звертатися до ортопеда та купувати бандаж, не застрахований ніхто. Тому всім важливо знати, якими бувають ці вироби, коли вони використовуються та як правильно їх вибирати.

Якими бувають бандажі

Бандажі поділяються на групи, згідно з тим суглобом, для якого вони призначені. Але всі вони мають загальні характеристики. Головна з них – ступінь фіксації. За цим критерієм бандажі можна поділити на три групи:

  1. Легка фіксація - це швидше підтримуючі пов'язки, які знімають навантаження у суглоба і перерозподіляють його по інших зв'язках, а також м'язах. Ортопедичні підтримуючі вироби можна носити як для профілактики травм, так і при незначних пошкодженнях тканин.
  2. Середня фіксація – моделі, які обмежують рухливість, але, все ж таки, допускають її. Як правило, такі бандажі можуть використовуватися для зняття набряку, полегшення болю, якнайшвидшого загоєння пошкоджених тканин. Вони не допускають інтенсивних рухів, а також їхньої широкої амплітуди, щоб тканини не пошкоджувалися ще більше.
  3. Жорсткі бандажі, ортези або повна фіксація – ці види повністю іммобілізують кінцівку. На який би суглоб не було накладено такий бандаж, рухливість повністю блокується. Такі ортези використовують при серйозних травмах, переломах, після зняття гіпсу, після оперативних втручань.

Повторимося, легка, середня та сильна фіксація характерна для бандажів на будь-який суглоб руки. Тепер про кожний із них треба розповісти окремо.

Якими бувають плечові бандажі та як їх правильно вибирати

Найпростіший і тому доступний вид плечового бандажу – косинка. Він отримав свою назву через те, що раніше для такого виду підтримки плеча найчастіше використовувалися косинки, тобто трикутні відрізи тканини. Сьогодні це сучасні, зручні бандажі на ременях, але назва залишилася.


Бандаж косинка використовується для підтримки плеча. Він не забезпечить достатньої фіксації при складних травмах. Такі моделі використовують на останньому етапі реабілітації при переломах, при незначних вивихах або розтягненні плечового суглоба.

Наступний вид плечових бандажів – фіксуючий. Такі вироби щільно притискають руку до торса і не дають її підняти або опустити, а також унеможливлюють рух з боку в бік. Найчастіше матеріалом виготовлення таких бандажів стає щільний трикотаж, який має всі необхідні властивості – достатню міцність, еластичність. Використовують такі моделі при реабілітації після переломів у лопатці, плечі, лікті та інших пошкодженнях цих суглобів.

Ортез – це не просто бандаж. Це складна конструкція, яка складається з тканини, металевих штирів, пластин із пластику або іншого матеріалу. Такі ортези забезпечують повну нерухомість, використовуються досить рідко, переважно при політравмах при ДТП чи інших випадках.

Ступінь фіксації та вид бандажа повинен визначити лікар. Але кілька критеріїв треба знати, щоб не помилитись із вибором.

Як вибрати плечовий бандаж

В першу чергу потрібно звернутися до лікаря, який визначить ступінь ушкодження і може сказати, який саме ступінь фіксації потрібний при стані хворого. При виборі розміру потрібно враховувати, що бандаж не повинен тиснути, перетягувати чи завдавати дискомфорту. Не допускаються будь-які болючі відчуття, не пов'язані з травмою. Але він не повинен сидіти вільно, від такого бандажа немає користі. Правильній ступень компресій прискорить одужання. 

Спортсмени і люди, професійна діяльність яких пов'язана з сильними навантаженнями на плечовий пояс, воліють носити компресійні бандажі для профілактики травм. Такі ж моделі радять використовувати тим, хто раніше вже мав травму плеча, і можливо, що навіть при невеликому навантаженні є ризик повторного пошкодження.

Бандажі на лікоть

Лікоть травмується не так часто, як, наприклад, коліно чи кисть. Але якщо проблеми в ліктьовому суглобі є, вони доставляють масу неприємних відчуттів, не кажучи вже про обмежену рухливість руки. Тому для ліктів теж є підтримуючі вироби різних ступенів жорсткості, які використовуються в різних випадках.

  • еластичні пов'язки – добре знайомі багатьом спортсменам та любителям активного способу життя вироби, які знімають навантаження з ліктя, стримують його, попереджаючи травми;
  • бандажі з фіксацією – найчастіше використовується бандаж-косинка, про який вже йшлося вище, для легкої фіксації без повного знерухомлення;
  • ортези – для ліктьового суглоба бандажі жорсткої фіксації є складними конструкціями з шарнірами, призначаються при тяжких травмах з розривом зв'язок або переломом;
  • тутор – конструкція для повної іммобілізації ліктьового суглоба у середньому положенні.

Еластичні пов'язки можна надягати вже перед періодом інтенсивного навантаження. Час носіння інших видів бандажів на лікоть регламентується призначенням лікаря.

Як вибрати бандаж на лікоть

Насамперед потрібно звернути увагу, для якої руки призначена модель – для правої чи лівої. Вони різні, тому потрібно вибирати під травмовану руку. По-друге, потрібно визначити розмір. Для того щоб визначити потрібний розмір бандажа, потрібно за допомогою стрічки виміряти обхват ліктя. Звертаємо увагу, у різних виробників можуть бути різні розмірні сітки. Тому звірятися з таблицею розмірів необхідно безпосередньо перед покупкою.

Матеріал виготовлення – це більша половина ефективності бандажу. Він повинен бути еластичним, але при цьому міцним і м'яким, не викликати алергії. Обов'язково потрібно перевірити при покупці чи всі кріплення є в наявності, чи добре прикріплені ремені, що фіксують і підтримують.

Лікті зазвичай загоюються досить довго, якщо не використовувати правильний бандаж. Тому обов'язково при болю, опуханні у цій ділянці звернутися до лікаря.

Бандаж на кисть

Ці бандажі також відрізняються за рівнем жорсткості, а також можуть фіксувати один або кілька пальців. Променево-зап'ястковий суглоб найбільш рухливий і дуже важливий. Тому при ознаках захворюваннях, як то тягнучі болі, обмеження рухливості і навіть невеликі травми, лікарі призначають носити бандаж. Функції бандажу на кисть такі ж, як і на інші суглоби – фіксація, підтримка, обмеження рухливості повне чи часткове. 


На руку ортез можуть призначити не лише при травмах, вивихах, розтягуваннях. Бандажі призначають при артрозі, артриті, тунельному синдромі.

Для кисті ортез сильної фіксації може доповнюватись окремими шинами на пальці. Такі ортези самі собою фіксують великий палець, але якщо потрібно обмежити рухливість інших дрібних суглобів кисті, то на додаток до основного виробу купують шини. Вони фіксують палець у певному положенні, найчастіше використовуються при вивихах та переломах.

Як вибрати бандаж на кисть

Так само, як і на інші суглоби руки. Він має бути за розміром, не передавлювати, не викликати дискомфорту чи болю. Також важливо не переплутати модель на ліву та праву руку. Тип бандажа має рекомендувати лікар. В іншому при виборі можна скористатися консультацією працівника магазину медтехніки чи ортопедичних виробів.

Не варто боятися чи соромитися носити бандаж. Він прискорить одужання та дозволить швидше повернутися до звичного способу життя. 

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні