Що таке еквайринг і як він працює?*

0

Важко представити сучасний бізнес без використання еквайрингу. Така технологія розширює можливості компаній, робить товар чи послугу доступною споживачеві. Бо головна мета кожного підприємця - це прибуток, який можливо отримати лише за рахунок продажу своєї продукції. А саме еквайринг забезпечує оперативу оплату й отримання коштів на банківський рахунок.

Як працює та кому необхідний еквайринг

Еквайринг - це сучасна технологія, яка забезпечує безготівковий рахунок. Тобто продавець отримує можливість продажу товару чи послуги не за готівку, а за допомогою картки. З урахуванням, що саме такий спосіб наразі є найбільш популярним, то відповідно компанія безпосередньо збільшує свій прибуток.

Еквайринг - це певний спосіб використання дебетових та кредитових карток під час придбання певного товару чи послуги. Він може використовуватися як в онлайн, так і офлайн продажі. Наприклад:

  • під час придбання продукції на офіційному сайті у покупця автоматично відбувається запит на платіжні реквізити картки. Далі відбувається списання коштів та їх автоматичне зарахування на рахунок продавця. Ця операція здійснюється саме за рахунок еквайрингу. Додатково не потрібне жодне обладнання.
  • під час оплати товару чи послугу в стаціонарному магазині при сплаті карткою використовується ПОС-термінал. Клієнт для сплати може використовувати як пластикову картку, так і свій смартфон.

Подібний процес обробки платежів забезпечує компанія, яка має на подібні послуги ліцензію. І це не лише банк. В Україні є певні фінансові організації, які можуть забезпечити високу якість подібного обслуговування.

Еквайринг необхідний абсолютно всім організаціям, що через точки продажу, обслуговування, видачі приймають безготівкову оплату. Йдеться як про магазини, так і курєрську доставку, точки видачі продукції тощо. Там, де клієнт хоче сплатити за надані послуги, роботи чи товар карткою, завжди необхідна наявність подібної технології. І неважливо, це ФОП чи велика юридична особа.

Переваги та недоліки еквайрингу для бізнесу

Основні переваги еквайрингу для бізнесу:

  • формування високого рівня іміджу та ділової репутації серед клієнтів. Наразі більшість потенційних споживачів використовує безготівкову форму оплату. Саме тому така змогу формує попит на товар, підвищує конкурентноздатність та імідж.
  • зростання рентабельності. Наявність подібного способу сплати підвищує дохід фірми;
  • легкість у використанні. Функціональним забезпеченням та безпекою займається обслуговуюча фірма, а не компанія-замовник. Також завжди є змоги використовувати не дороговартісні касові апарати, а економічно доступні ПОС-термінали;
  • економічність. Обслуговування безготівкових платежів значно дешевше, ніж обслуговування готівкових розрахунків (забезпечення умов зберігання, інкасація, ліміт каси тощо).

Види еквайрингу

Основними видами еквайрингу є:

  1. Торговий. Він присутній в офлайн магазинах та місцях, де покупець безпосередньо використовує пластикову картку або смартфон. Перевага в тому, що ПОС-термінали для приймання карток надає обслуговуюча еквайринг компанія. Вона ж навчає персонал та консультує у випадку наявних проблем.
  2. Мобільний. Це різновид торговельного еквайрингу. Принципова різниця лише в тому, що для приймання карток використовується mPOS-термінал. Можливо використання смартфону, на якому буде встановлено певний додаток.
  3. Інтернет-еквайринг. Використовується при сплаті в інтернеті - через офіційну сторінку магазину, мессенджер, чат-бот тощо.

Як правило, бізнес одразу використовує декілька видів цієї технології, якщо він працює в онлайн, та офлайн форматі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні